24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

«Παίζει με τη φωτιά» ο σουλτάνος

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Δημήτρη Φρέσκου

Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί και πάλι τους μετανάστες, ενώ πετάει πάνω από τα νησιά του Αιγαίου

Το κατεστημένο του αναθεωρητισμού στην Τουρκία δεν μπορεί να ελέγξει την δυσφορία του για την επιτυχημένη, από κάθε πλευρά, επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Κυρίως, δεν μπορεί να αποδεχθεί το πρωτοφανές θετικό κλίμα στις Eλληνοαμερικανικές σχέσεις, που ως τώρα αποτελούσε σχεδόν αποκλειστικά Τουρκικό προνόμιο.

Στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδος στην περιοχή, η Τουρκία αντιδρά με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει, με απειλές και προκλήσεις. Ένα παραλήρημα εμπρηστικών, άνευ προηγουμένου απαξιωτικών δηλώσεων για το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και καθημερινές παραβιάσεις με υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό έδαφος.

Η Τουρκία με την πολεμική ρητορική της επιχειρεί για ακόμα μία φορά να εξαϋλώσει κάθε ίχνος θετικής ατζέντας και να κόψει τις γέφυρες ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Οι εκδηλώσεις εθνικιστικού φανατισμού, αν και εκθέτουν την Τουρκία στη διπλωματική σκακιέρα, κλιμακώνονται και οΤαγίπ Ερντογάν προετοιμάζει το έδαφος για ένα θερμό καλοκαίρι, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως τον απόλυτο εχθρό. «Η Ελλάδα, δεν είναι αυτή τη στιγμή η διαδρομή των μελών της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης (FETÖ) προς Ευρώπη; Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 10 (Αμερικανικές) βάσεις. Γιατί χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστά 400 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες της Ευρώπης».

Tα μεγάλα αγκάθια 

Αυτά είναι τα μεγάλα αγκάθια στο λαιμό της Τουρκικής ηγεσίας. Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και οι Αμερικανικές βάσεις, οι οποίες πρόσφατα αναβαθμίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν, με βάση την επέκταση της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Όλα αυτά, βεβαίως, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει το Αμερικανικό Κογκρέσο στην Τουρκία, παγώνοντας κάθε εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

Γιατί έγινε «τούρκος» ο Ερντογάν; 

Η επικίνδυνη, για την ηρεμία στην περιοχή, ρότα που έχει χαράξει ο Τούρκος πρόεδρος και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σύγκρουση τις δυο χώρες, έχει μία και μοναδική εξήγηση. Ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, αναζητά αγωνιωδώς το αφήγημα της νίκης.

Οι ανορθόδοξες επιλογές του έχουν οδηγήσει την οικονομία της χώρας του στο χείλος της χρεωκοπίας. Αν ανεβάσει τώρα τα επιτόκια, η περεταίρω ύφεση είναι αναπόφευκτη. Έτσι, εμμένει στη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει ανεπίσημα το 150%. Και φυσικά, εκείνος που φταίει για όλα είναι η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους της.

Για τον Ερντογάν η εθνικιστική πόλωση είναι μονόδρομος και η Ελληνική διπλωματία αναμένει ακόμα και ένα σοβαρό θερμό επεισόδιο, πέρα από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που είναι ήδη αισθητή.

Η Τουρκία, μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35, χρειάζεται απεγνωσμένα τα 40 F-16 block 70 τελευταίας γενιάς και τα 80 κιτ αναβάθμισης των F-16 C/D. Σκοντάφτει, ωστόσο, στις επιλογές της να μην εφαρμόζει κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και στα παζάρια που κάνει για την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Πιέζουν στον Έβρο και στο Αιγαίο

Η Τουρκία είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει για μία ακόμη φορά το μεταναστευτικό. Το ενδεχόμενο σκηνικού 2020, όταν οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες οδηγούσαν χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο με εκτεταμένα επεισόδια, δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Από την πρώτη Μαΐου μέχρι και 25/5, έχει καταγραφεί αύξηση25% στις μεταναστευτικές ροές, με το μέσο όρο των ημερήσιων αποτροπών να φτάνει τις 350, καθώς η χαμηλή για την εποχή στάθμη των νερών του ποταμού ευνοεί την δράση των λαθροδιακινητών.

Η πίεση της Τουρκίας επανήλθε και στο Αιγαίο, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση εισροής μεταναστών από τα Τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στην περιοχή ανάμεσα σε Σάμο και Χίο.

Συνολικά, στις λέμβους και στα πλοιάρια που εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα, επέβαιναν 618 άτομα, στην πλειονότητα τους άνδρες Αφγανικής καταγωγής, με τελικό προορισμό, όπως δήλωσαν, την Ιταλία.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Ρ. Μενέντεζ: Δεν θα συναινέσω στην πώληση F-16 στην Τουρκία – Απαράδεκτες οι απειλές εναντίον της Ελλάδας

editor

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Κίνα έχει πάρει «πολύ ξεκάθαρα» το μέρος της Ρωσίας

editor

Ψήφισμα ΕΛΚ για Μπελέρη: Η Αλβανία οφείλει να διαφυλάττει το δικαίωμα των πολιτών για δίκαιη δίκη και να προστατεύει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

editor
24/04/2024 18:10