24 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας στα νησιά αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν

Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Αθήνα για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ειδάλλως η Τουρκία θα θέσει σύντομα θέμα κυριαρχίας τους.

«Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να στρατιωτικοποιούν και πρώτα το αρνήθηκαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εμείς, ως Τουρκία, κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ εξηγώντας ότι η Ελλάδα εξόπλιζε αυτά τα νησιά.

«Η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά», υποστήριξε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απειλώντας: «Εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε αυτές τις παραβιάσεις, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών», είπε ο Τσαβούσογλου, που έδειξε στη διάρκεια της συνέντευξης και χάρτες «γκριζάροντας» ελληνικά νησιά.

Κι επανερχόμενος στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κογκρέσο των ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου είπε: «Ασκούν λόμπι εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ. Τερματίζουμε τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα». «Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους».

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία τερματίζει τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για «εχθρικές δηλώσεις» και την Αθήνα για ασυνεπή στάση στις προσπάθειες διαλόγου.

Related posts

Γ. Οικονόμου: Ξεκάθαρη η θέση της Γερμανίας έναντι των τουρκικών απειλών – Η κυβέρνηση δρα με σχέδιο και πολιτικό ανθρωπισμό

editor

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αυστηρό μήνυμα για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

editor

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο ατσάλινος φράχτης στον Έβρο, τα drones και τα ηχητικά κανόνια

editor
24/05/2024 4:35