9 Δεκεμβρίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Σ. Καλαφάτης: Θησαυρός της ελληνικής γης τα αγροδιατροφικά προϊόντα

Θησαυρό της ελληνικής γης χαρακτήρισε τα αγροδιατροφικά προϊόντα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Στη δήλωση αυτή προέβη κατά την έναρξη του 16ου Πολυσυνεδρίου της ιστοσελίδας Ka-Business με θέμα: «Καινοτομία και Ανάπτυξη – Προοπτικές του Αγροδιατροφικού Τομέα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Τομέας Μακεδονίας του υπουργείου έχει επενδύσει στην ποιοτική και πιστοποιημένη διαδικασία ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων, ενώ ως φορέας χρηματοδότησης προκήρυξε ανοικτές προσκλήσεις επιχορήγησης για την πιστοποίηση νέων, ποιοτικών, παραδοσιακών, τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων Π.Ο.Π / Π.Γ.Ε / Ε.ΠΙ.Π.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, αξιοποιούνται συγχρηματοδοτούμενοι πόροι ευρωπαϊκών προγραμμάτων -όπως τα Προγράμματα Interreg- όπου ο Φορέας είναι Επικεφαλής Εταίρος του διακρατικού έργου με τίτλο «Τοπική ανάπτυξη και διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και των παραδοσιακών τροφίμων με ακρωνύμιο LOC FOOD».

Τέλος, το υπουργείο συμμετέχει, με τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, στα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού νόμου για έργα από ένα ως και τρία εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Καλαφάτης μίλησε, άλλωστε, για το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τα θέματα της αγροδιατροφής και υπενθύμισε δύο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που η κυβέρνηση θέτει στη φαρέτρα των επενδυτών και των παραγωγών, «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που προβλέπει έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που επιλέγει ως ένα από τα 13 νέα θεματικά καθεστώτα την αγροδιατροφή, την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και την αλιεία.

Καλαφάτης: «Δύσκολες μέρες λόγω των πρωτόγνωρων ενεργειακών ανατιμήσεων»
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, «βιώνουμε -όπως όλοι οι Ευρωπαίοι- δύσκολες μέρες εξαιτίας των πρωτόγνωρων σε διεθνές επίπεδο ενεργειακών ανατιμήσεων». «Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη μείωση του βάρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ξέρουμε ωστόσο -το φωνάζουν διεθνείς Οργανισμοί και παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί- ότι η χώρα μας επανέρχεται με ισχυρή δυναμική που οι ίδιοι ονομάζουν νέο ελληνικό θαύμα.

Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν με σιγουριά σε ένα καλύτερο αύριο. Και ανάμεσα στα άλλα επενδύουμε στην Καινοτομία και τον Αγροδιατροφικό Κλάδο», προσέθεσε.

Related posts

ΔΟΕ: Οι προσπάθειες της ΕΕ δεν είναι αρκετές για να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο

editor

Ορεστιάδα: Υπογράφηκε σύμβαση έργου προϋπολογισμού 2.200.000,00 €

editor

120 δόσεις: Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου

admin
09/12/2022 9:09