18 Αυγούστου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Η Τουρκία ξεκινά νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία – Ερντογάν: Η Ελλάδα αυξάνει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο

Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα τις επιχειρήσεις αυτές, με στόχο τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για την καταπολέμηση, όπως λέει η Τουρκία, των τρομοκρατικών απειλών από τις περιοχές αυτές.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕA), την Πέμπτη, αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας».

Σε τρίωρη σύσκεψη υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί και διοικητές, συζητήθηκαν επιχειρήσεις και έρευνες κατά ομάδων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Το Συμβούλιο κάλεσε τις χώρες «που φιλοξενούν τρομοκρατικές ομάδες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο να εγκαταλείψουν αυτή τη θέση και να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια».

Από τα μέσα Απριλίου ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ανάλογες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» — μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους – «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια»

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι περιοχές που αποτελούν κέντρα επιθέσεων στη χώρα μας και ασφαλείς ζώνες» είπε ο Ερντογάν μερικές ημέρες νωρίτερα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι επιχειρήσεις στα νότια σύνορα της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα ξεκινήσουν όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι δυνάμεις ασφαλείας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Ερντογάν είπε ότι η επιχείρηση θα έχει στόχο την επανέναρξη των τουρκικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

«Σύντομα θα κάνουμε νέα βήματα σχετικά με τα ημιτελή τμήματα του έργου που ξεκινήσαμε στην ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήσαμε κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Ερντογάν.

Άγκυρα: Η Ελλάδα αυξάνει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο!

Παράλληλα στην ανακοίνωση εξαπολύονται νέες βολές κατά της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται συζητήθηκαν οι «σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο», η οποία… «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «εξετάστηκαν οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες στις οποίες πρέπει να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας». Τονίστηκε επίσης πως «θα διατηρηθεί δίχως συμβιβασμούς η αποφασιστική στάση μας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας».

Αναφορικά με το αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας, τονίζεται ότι «η Τουρκία, η οποία εκπληρώνει πάντα τις υποχρεώσεις της στο πνεύμα του ΝΑΤΟ με βάση το δίκαιο στις διεθνείς συμμαχίες, αναμένει την ίδια ευθύνη και ειλικρίνεια από τους συμμάχους της.

Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και το ΥΠΕΞ της Συρίας στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση

Η αμερικανική διπλωματία, πάντως, προειδοποίησε την Τρίτη την Τουρκία εναντίον της έναρξης μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτών.

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τόνισαν πως είναι «βαθιά ανήσυχες». «Καταδικάζουμε κάθε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των τρεχουσών γραμμών της εκεχειρίας».

Στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ εξέφρασε επίσης την αντίθεση του διεθνούς οργανισμού σε κάθε νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Ο Οργανισμός τάσσεται υπέρ της υπεράσπισης «της εδαφικής ακεραιότητας» της Συρίας και αυτό που «έχει ανάγκη» η χώρα «δεν είναι περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις, από όπου κι αν προέρχονται» τόνισε, ερωτηθείς για την αναμενόμενη τουρκική επιχείρηση.

Το υπουργός Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε επίσης, την Τετάρτη, ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε τουρκική εισβολή «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η περιοχή που στοχεύει η στρατιωτική επιχείρηση ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια ομάδα που περιλαμβάνει τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, μια κουρδική ένοπλη ομάδα γνωστή και ως YPG.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η δήλωση του Ερντογάν ήρθε εν μέσω των αντιρρήσεων της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς κατηγορεί τις χώρες αυτές ότι φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με την ομάδα του PKK.

Related posts

Γέφυρα Ribbon: Ο «εφιάλτης» των Τούρκων στον Έβρο (pics)

editor

Η σταυροδοσία για την παράταξη «Πόλη και Πολίτες»

admin

Μ.Τσαβούσογλου: «Αν επιτεθούμε στα ελληνικά νησιά δεν θα τα σώσει τίποτα – Διαπραγμάτευση για όλα ή αλλιώς… »

editor
18/08/2022 7:54