20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν: «Φρένο» για Συρία, να αποφεύγει εμπρηστική ρητορική έναντι της Ελλάδος

Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στην Τουρκία μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

«Οποιαδήποτε νέα επίθεση στη βόρεια Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο την εκστρατεία κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε την Τρίτη (24/5) ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική της χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Πράις ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί βαθύτατα για το ενδεχόμενο αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας στη βόρεια Συρία και ότι περιμένει πως η Τουρκία – σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ- θα τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2019 μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Ουάσινγκτον για την εγκαθίδρυση «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου στην Άγκυρα και μεσούσης της κρίσης με τη Σουηδία και τη Φινλανδία αναφορικά με τις ενταξιακές τους φιλοδοξίες στο ΝΑΤΟ, δύο χώρες τις οποίες κατηγορεί για υποστήριξη προς το PKK και άλλες ομάδες, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές, αλλά και για την απόφασή τους να επιβάλουν περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων προς την Άγκυρα μετά την εισβολή της τελευταίας στη Συρία το 2019, ο Ερντογάν είπε ότι ο στόχος της νέας επιχείρησης θα είναι η συνέχιση των προσπαθειών για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» βάθους 30 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Ελλάδα και Τουρκία: Να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από την Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για εμένα»

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τη Δευτέρα (23/5) συνέχεια στην εντατικοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς δήλωσε ότι για εκείνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια»…

«Δεν υπάρχει πλέον για εμένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η χώρα του δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα, λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους ηγέτες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα εκστόμισε ο Ερντογάν, παρόλο που Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει να μην εμπλακούν άλλες χώρες στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ο Κ. Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία, προειδοποιώντας ώστε να μην της δοθούν τα F-16.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει ”να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά”, αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα βάσεις. Για ποιον λόγο; Ποιον απειλούν; Για ποιον λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εδώ μιλάμε για μία Ελλάδα που στις χώρες της ΕΕ χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Ας συναντηθεί με όποιον θέλει κι ας δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις με όποιον θέλει. Η Τουρκία είναι αυτάρκης».

Related posts

Μια ξεχωριστή συνάντηση είχε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης στον Απαλό

admin

Στις 18:00 οι ανακοινώσεις για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

editor

Επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη στο Επιμελητήριο Έβρου

editor
20/04/2024 6:02