6 Φεβρουαρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Η Τουρκία “πιέζει” με μετανάστες Έβρο και Αιγαίο

Tο τουρκικό παραλήρημα δεν περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις αλλά έχει αρχίσει να εκδηλώνεται πλέον και στο πεδίο, επιχειρώντας ίσως να εργαλοιοποιήσει για μία ακόμη φορά το μεταναστευτικό, τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο.

Από την πρώτη Μαΐου μέχρι και χθες (23/5) έχει καταγραφεί αύξηση στις μεταναστευτικές ροές που αγγίζει το 25%, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο μέσος όρος των αποτροπών την ημέρα φτάνει και τις 350.

Εικόνα που σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες και κατοίκους της περιοχής ευνοεί και η στάθμη του ποταμού Έβρου η οποία είναι πολύ χαμηλή για την εποχή, στα 50 εκατοστά περίπου, με αποτέλεσμα οι διακινητές να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός ώστε να περάσουν πολλές μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας.

Πίεση και στο Αιγαίο

Η πίεση της Τουρκίας επανήλθε και στο Αιγαίο, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση εισροής μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα στην περιοχή ανάμεσα σε Σάμο και Χίο, ενώ πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, δίχως ωστόσο να προκαλέσει ζημιές.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, τις τελευταίες ώρες έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε περιστατικά με σκάφη που μετέφεραν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, γεγονός που δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη γενικότερη προκλητική τακτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τελικός προορισμός των σκαφών που μετέφεραν μετανάστες, ήταν τα ιταλικά παράλια. Συνολικά στις λέμβους και στα πλοιάρια που εντοπίστηκαν, επέβαιναν τουλάχιστον 590 άτομα.

Related posts

Την Αλεξανδρούπολη επισκέφτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης

editor

Ο Πούτιν Θέτει σε ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο

editor

Δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Gatzoli για το Δήμο Αλεξανδρούπολης

editor
06/02/2023 1:40