28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Φράχτης στον Έβρο: Η Ελλάδα ζητεί κοινοτικά κονδύλια για ακόμη 80 χιλιόμετρα

Το ότι η Ελλάδα ανοίγει τη συζήτηση στην Ε.Ε. για το τείχος στα σύνορα ως μέρος του μεταναστευτικού σχεδίου της την περίοδο 2021-2027 αποκαλύπτει το Politico.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόταση της Ελλάδας είναι να κατασκευαστεί τείχος στα σύνορα της Ελλάδας με κοινοτικά κονδύλια.

Πιο αναλυτικά, στο τελευταίο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πόρους της ΕΕ για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.

«Το ερώτημα εάν τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο φθινόπωρο, αφού το «Playbook» έγραψε ότι για πρώτη φορά 12 χώρες της ΕΕ -κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ζήτησαν χρήματα τον περασμένο Οκτώβριο από την Κομισιόν προβλέπονται για τείχη και φράχτες.

Τότε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε απορρίψει κατηγορηματικά μια τέτοια πρόταση, ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε εκφράσει διαφορετική άποψη, δηλώνοντας ότι, νομικά, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει.

Όπως τονίζει η Politico, η Ελλάδα επιμένει πως είναι νόμιμη η χρήση κονδυλίων για το τείχος.

Ήδη στον Έβρο υπάρχει ένα φράγμα 28 χιλιομέτρων με την Αθήνα να ζητά χρήματα για ακόμη 80 χιλιόμετρα, αίτημα που αναμένεται να φέρει σε αντιπαράθεση την φον ντερ Λάιεν με την Γιόχανσον.

Το Politico, αναλύοντας τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, γράφει πως η Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Ίλβα Γιόχανσον, πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Νότη Μηταράκη στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα, Έλληνες αξιωματούχοι θα είναι στις Βρυξέλλες για σχετικές συζητήσεις.

Related posts

ΥΠΕΞ: Οξύμωρο να εγκαλεί η Τουρκία την Ελλάδα για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

editor

Συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον αναπληρωτή βοηθό Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα

admin

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: “Ανοίγει ξανά το τελωνείο του Ορμενίου”

editor
28/03/2024 20:53