19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Πολιτισμός Τοπικά Νέα

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ για την 18η Μαϊου – Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Το 1977 αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία των Μουσείων σε παγκόσμια κλίμακα. Το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων, θέλοντας να προβάλλει τον σημαντικό ρόλο και την προσφορά των μουσείων στον σύγχρονο κόσμο, όρισε την 18 η Μαΐου κάθε έτους να εορτάζεται, ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων.  Πρόκειται για μια γιορτή του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού. Αναγνωρίζονται τα Μουσεία ως φορείς πολιτισμικών ιδεών και λογίζονται ως κέντρα ανάπτυξης της παιδείας, της μόρφωσης και της αμοιβαίας αλληλοκατανόησης, που στοχεύουν στη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ 18 η ΜΑΙΟΥ - ΠAΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Τα Μουσεία είναι τα θησαυροφυλάκια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Διασώζουν και συντηρούν στοιχεία και μνήμες από την ιστορία, τη λαογραφία, την οικονομία, το εμπόριο, τις τέχνες, τη φυσική ιστορία, το περιβάλλον και άλλα.  Με τη σημερινή ημέρα αναδεικνύεται η δύναμη που διαθέτουν τα Μουσεία, ως φορείς κοινωνικοπολιτικών μεταβολών και βιώσιμης ανάπτυξης της τεχνολογίας.  Τα Μουσεία, μεταμορφώνουν την κοινωνία, παρέχοντας ιδέες και εμπειρίες του παρελθόντος, ενώ παράλληλα, φιλοδοξούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες, οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον με σύγχρονες καινοτόμες ιδέες, μέσα από δράσεις και προγράμματα, σε παγκόσμια εμβέλεια. Με την καθιέρωση των διαφόρων ενημερωτικών προγραμμάτων τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αναδεικνύουν τα πολύπλοκα οικολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ παράλληλα για την αντιμετώπισή τους παρέχουν την κατάλληλη επιστημονική θεραπεία.

Στον τομέα των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, που εξελίσσεται και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, εναρμονίζονται και τα μουσειακά συγκροτήματα, ώστε να ενημερώνεται πολύπλευρα ο κάθε επισκέπτης για τα χρήσιμα εκθέματα, που προβάλλονται. Παρουσιάζοντας τις μουσειακές συλλογές μέσα από την οργάνωση και εκπόνηση  δράσεων παρέχονται ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλους, διαμορφώνοντας την ισότιμη κοινωνία των πολιτών για γνώση και δημιουργικότητα.  Ανάλογες δράσεις έχουν οργανωθεί σε όλο τον κόσμο.

Στην πόλη μας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας έχει διοργανώσει εκδηλώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, από τη Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 20 Μαΐου. Σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου, έχει προγραμματισθεί Μουσική συναυλία στις 21.00 το βράδυ: «…..με τη δύναμη της μουσικής στον Οίκο των  Μουσών…»  Ο μουσικός Μανώλης Παργεντάκης θα παρουσιάσει ένα  Μουσικό Ταξίδι, έχοντας ως «αφετηρία» τον Ύμνο στη  μούσα Καλλιόπη και στον Απόλλωνα, υπό τους ήχους  αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συντελεστές των παραπάνω εκδηλώσεων Χρόνια Πολλά και κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Related posts

Θεσσαλονίκη: Γότθος πολεμιστής, θαμμένος με τον οπλισμό του, στο κέντρο της πόλης

editor

Εκλογές ΔΙΑΑΜΑΘ: Δείτε τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου

editor

Κορωνοϊός: 22 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα – 2.192 συνολικά

admin
19/04/2024 10:57