25 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Κυρ. Μητσοτάκης: “Η Αλεξανδρούπολη είναι πολύτιμη πόλη για το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την Βαλκανική και Ανατολική Ευρώπη”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της χθεσινής του ομιλίας στην Βουλή τόνισε, χρησιμοποιώντας ρήση του Αμερικάνου συγγραφέα Μάρκ Τουέιν, την σπουδαιότητα που έχει για την Ελλάδα η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «υπηρετεί πολύπλευρα τα ελληνικά συμφέροντα».

“Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα”

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, ο οποίος «εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους παροξυσμούς των γειτόνων μας».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, το γεγονός ότι η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζει την Ελλάδα στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων. Αυτό αποδεικνύεται –όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- και από την πρόσκληση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν και να απευθυνθεί στη Γερουσία, κάτι που πρώτη φορά θα κάνει Έλληνας πρωθυπουργός.

″Η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τους τρεις λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η συμφωνία με την Αμερική.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η συμφωνία «περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει» και τόνισε ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. «Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για άλλα σημεία της χώρας τα οποία θα αναβαθμιστούν λόγω της αμερικανικής παρουσίας, δίνοντας έμφαση στην Αλεξανδρούπολη.

«Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός εστίασε στο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη η Ελλάδα θα μπορεί να ζητήσει αλληλεγγύη από τους συμμάχους της.

«Η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης», υπογράμμισε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέροντας συγκεκριμένες δράσεις της κυβέρνησης όπως την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία ενώ στάθηκε και στην αγορά νέων οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνέχισε το έργο της, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, χωρίς να χάσει τον κοινωνικό της προσανατολισμό και έδωσε έμφαση στα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη δημιουργία αναχώματος για τους κινδύνους της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, για τη μείωση της φορολογίας και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.

«Είμαστε με την συμμαχία της Δύσης. Ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα ενεργειακά σημείωσε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι πολύτιμη πόλη για το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την Βαλκανική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς μέσω της Αλεξανδρούπολης θα μπορούν να εφοδιάζονται με αέριο επιτυγχάνοντας απεξάρτηση από την Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις που εκφράζει, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί ανοιχτά για τον αν θεωρεί ότι ωφελεί τα συμφέροντα της Ελλάδας η αμερικανική παρουσία στη Θράκη, ενώ απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Ο εύκολος δρόμος είναι της δημαγωγίας. Αντίθετα ο πατριωτισμός ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση . Σας καλώ να κυρώσουμε την Αμυντική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ και να αποδείξουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε την ωριμότητα και αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα».

 

Related posts

Η βραβευμένη ομάδα ρομποτικής roboftiaxtes του 1ου Γυμνασίου στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

editor

Και οι Εθνοφύλακες του Έβρου θα ενισχύσουν εθελοντικά τις περιπολίες πυρασφάλειας!

editor

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: “Ναι στην αιολική ενέργεια… αλλά οι ανεμογεννήτριες να τοποθετούνται σε απόσταση από οικισμούς”

editor
25/02/2024 10:50