22 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Αλεξανδρούπολη: Αναβιώνει το Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης

Την πραγματοποίηση του 17ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης, στις 23-24 Σεπτεμβρίου, 14 χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση, καθώς και τον νέο προσανατολισμό και τη φιλοσοφία του ανανεωμένου συνεδρίου, ανακοίνωσαν σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, η πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, Έλενα Ριζεάκου και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΜΘ, Βασίλης Κοντογουλίδης.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας των διοργανωτών που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο «Νομαρχείο», παρουσιάστηκε η νέα προοπτική του συνεδρίου και το θεματικό περιεχόμενο της διοργάνωσης η οποία «θα έχει σημεία αναφοράς τα δύο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ατζέντα σε σχέση με την ενημέρωση: την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου». Ειδικότερα, οι εργασίες του συνεδρίου «θα ανιχνεύσουν πώς ανταποκρίνονται η Πολιτεία, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ στις σχετικές προκλήσεις». Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜΘ, Βασίλης Κοντογουλίδης, η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις θα είναι η προσπάθεια να αποτελέσουν οι εργασίες του συνεδρίου αφορμή για διασύνδεση του δημοσιογραφικού κλάδου με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που μοιράζονται την ανάγκη και την προσδοκία για υγιές περιβάλλον ενημέρωσης. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική του συνεδρίου, στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν εισηγητές από ευρωπαϊκούς οργανισμούς με αντικείμενο τα ΜΜΕ και την ενημέρωση, ώστε η Σαμοθράκη να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη των τόπων που υποδέχονται και προωθούν ανάλογες πρωτοβουλίες.

«Από την πρώτη στιγμή, με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, αγκαλιάσαμε την ιδέα να αναβιώσει αυτός ο σημαντικός θεσμός. Το 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης θα δώσει την ευκαιρία να αναδείξουμε από μια ευαίσθητη περιοχή και σε μια ιδιαίτερη συγκυρία τη σημασία που έχει η αξιόπιστη ενημέρωση», σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Η κ. Ριζεάκου έκανε λόγο για έναν πάρα πολύ σημαντικό θεσμό τον οποίο κάνει ακόμα πιο σημαντικό οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον Τύπο, οι ιδιαίτερες στιγμές που επικρατούν στη χώρα μας κι επίσης στον κόσμο ολόκληρο. «Η πρωτοβουλία για την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης απαντά στην ανάγκη του δημοσιογραφικού κόσμου στην Ελλάδα να περιγράψει εκ νέου και συλλογικά τη θέση του στο τοπίο της Ενημέρωσης, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από τις πρωτοφανείς προκλήσεις της εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Κοντογουλίδης αναφέρθηκε στον θεματικό προσανατολισμό της διοργάνωσης, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια των δημοσιογράφων και οι απειλές εναντίον της ελεύθερης ενημέρωσης είναι στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας και έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα να γίνει ενεργό μέρος αυτού του διαλόγου. Το συνέδριο είναι η ευκαιρία για να κάνουμε αυτό το βήμα».

Σημειώνεται ότι η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου επεξεργάζεται ήδη το πλήρες πρόγραμμα των εργασιών, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου μαζί με το σχήμα υποστηρικτών της διοργάνωσης, τη βασική χρηματοδότηση της οποίας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Related posts

Πυροσβεστικές δυνάμεις και της ΑΜΘ στην Αττική – Η Αλεξανδρούπολη στο “πλευρό” των πληγέντων

editor

Να σταματήσουν οι αποστολές στον Έβρο & η εμπλοκή Στελεχών στο κυνήγι των προσφύγων

editor

Μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο του Σουφλίου

editor
22/07/2024 13:45