23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Από τον Καραμανλή και τον Ανδρέα στον Γιώργο για βοήθεια

Περισσότερα από δέκα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να αλώσει το ΠΑΣΟΚ για να το υποκαταστήσει στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσα σ ένα κατ’ εξοχή διπολικό σύστημα.

Σχεδόν τα είχε καταφέρει το 2015, όταν προσεταιρίστηκε περίπου το ένα τρίτο του ποσοστού που είχε πάρει το 2009, λοιδορώντας επί χρόνια  τον Γιώργο Παπανδρέου ως ‘γερμανοτσολιά”, ως κύριο υπεύθυνο για την οικονομική καταστροφή , για τα μνημόνια  και  μιμούμενος ταυτόχρονα τον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου.

Αλλά ύστερα από την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές  του ΚΙΝΑΛ, τα πράγματα πήραν αντίστροφη πορεία. Αρκετοί  από τους παλαιούς και νέους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ , επαναπατρίστηκαν αφαιρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κρίσιμο ποσοστό.

Έτσι κι ο κ Τσίπρας άλλαξε τακτική, βλέποντας πως ο Ανδρουλάκης κρατά σκληρή στάση,  άρχισε να κολακεύει  τον Γιώργο Παπανδρέου και μέσω αυτού τους οπαδούς του,  επιρρίπτοντας τώρα, τις ευθύνες για την οικονομική κρίση στη χώρα, στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον οποίο επί πολλά χρόνια και όσο κυβερνούσε τον είχε βγάλει από το κάδρο των ευθυνών και τον συμβουλευόταν.

Η στροφή έγινε πιο εμφανής με τη χθεσινή ομιλία του στο τρίτο Συνέδριο του κόμματος του , όπου ενώπιον 5700 συνέδρων επικαλέστηκε  το σύνθημα που χρησιμοποιούσε ο Γιώργος Παπανδρέου στις εκλογές του 2009 “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”  και τα συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου  «μαζί να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την πατρίδα μας», “Μαζί θα προχωρήσουμε”, το μόνο που έλειπε από το Συνέδριο ήταν η ανάκρουση του “Κάρμινα Μπουράνα” για να ολοκληρωθεί το σκηνικό.

Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι από την πλευρά της λαϊκής δεξιάς που λόγω Καραμανλή είχε ανοχή αλλά και υποστήριξη , τώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία , οι όποιες εκλεκτικές συγγένειες με αυτό τον χώρο δεν προσφέρουν πια κανένα στήριγμα και δεν χρειάζεται πια το άλλοθι του, στις πολιτικές του επιλογές.  Έτσι αποφάσισε να “κατεβάσει” από τον τοίχο της Κουμουνδούρου την εικόνα του κ. Καραμανλή και να ανεβάσει εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, για να πιάσει νέα “πόρτα”  στο ΠΑΣΟΚ που καθύβριζε.

Τώρα όμως έχει μπροστά του ένα ΠΑΣΟΚ, που έχει ανέβει δημοσκοπικά, που διατηρεί σοβαρές προσβάσεις στην κοινωνία , στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό και διακατέχεται από αισιοδοξία για το μέλλον του. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να το αλώσει προσπαθεί να το διεμβολίσει  για να το προσεταιριστεί.

Γι’ αυτό και έκανε άνοιγμα  και πρόταση συνεργασίας  σε «όλες τις προοδευτικές δυνάμεις» στην ουσία στο ΚΙΝΑΛ, τις οποίες κάλεσε να ξεπεράσουν «τα προβλήματα του παρελθόντος που μας πλήγωσαν». Δηλαδή να ξεχάσουν τους χαρακτηρισμούς “γερμανοτσολιάδες” , “προδότες” τα γιουχαΐσματα, τους ξυλοδαρμούς στους δρόμους , τις καθημερινές ύβρεις και βωμολοχίες στις πορείες και τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων και να συνεργαστούν, για να τον κάνουν πρωθυπουργό.

Έθεσε μάλιστα και τη  διαχωριστική γραμμή των επόμενων εκλογών που πρέπει να ακολουθήσει ο κ. Ανδρουλάκης  «Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά, ίσως στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή ευρωπαϊκής Δεξιάς, αυτή της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, βρίσκονται οι προοδευτικές δυνάμεις που επιδιώκουν ένα τέλος στον παραλογισμό της ασύδοτης λειτουργίας των αγορών», είπε.

Ο κ Ανδρουλάκης όμως φρόντισε να υποβαθμίσει την παρουσία του κόμματος του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Έστειλε τον εκπρόσωπό του  τύπου του ΚΙΝΑΛ  τον κ Δ. Μάτζο, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπενθύμισε τον κ Τσίπρα  που τώρα ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας,  ότι στη μεγάλη οικονομική κρίση το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ολομόναχο να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ οι Πορτογάλοι που  “μπήκαν αργότερα από εμάς στο Μνημόνιο και φτωχότεροι, βγήκαν όμως νωρίτερα και πλουσιότεροι επειδή εκεί υπήρχε κουλτούρα διαλόγου των πολιτικών κομμάτων”.

Ο κ Τσίπρας με την ομιλία του στο Συνέδριο έδειξε πως είναι αμετανόητος, ούτε ειλικρινή αυτοκριτική έκανε για το 2015 , ξέχασε το “ηρωικό” δημοψήφισμα , στην επέτειο του οποίου, κατά δήλωση της κλαίει η σύζυγος του, ξέχασε πως “εξαφάνισε” τη μεσαία τάξη , ξέχασε πως έκοψε τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ και τώρα υπόσχεται πάλι έναν “Παράδεισο” στους κυρ Παντελήδες. Αλλά ξέχασε και την παροιμία:  Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.

Related posts

Τους πρώτους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, 20 γυναίκες, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Πέτροβιτς

editor

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Tι αμυντικό εξοπλισμό στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία

editor

Γενί Σαφάκ: Επεκτείνεται η Navtex για το Oruc Reis – Πάει κοντά σε Ρόδο και Κρήτη

editor
23/04/2024 12:55