29 Μαΐου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Πολιτισμός Τοπικά Νέα

Τα «Θρακιώτικα», το πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι για τα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης είναι γεγονός!

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη παρουσιάζει το έργο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «Τα Θρακιώτικα», ένα πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι  αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, στις 7:00 το απόγευμα στην Αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» στο Διοικητήριο της ΠΕ Ροδόπης στην Κομοτηνή.

 

Τι είναι τα «Θρακιώτικα»

Τι είναι η μπαϊντούσκα; Τα σαμάλια τηγανίζονται; Γιατί πουσπουρίζει ο Πουρπούρς; Πως λέμε τους Guns n’ Roses στα θρακιώτικα; Τα ντιλιμπάσκα άλογα είναι μαργελεμένα; Είναι το γκρ΄τλακ σπάνιο υδρόβιο πτηνό του Έβρου; Ποια η προηγούμενη ζωή της λέξης γκρατζούνα; Χιούτς δε νογάς; Σασίρντσαν τα γκζάνια!

Τα «Θρακιώτικα», το πρότυπο ψυχαγωγικό, διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι για όλη την οικογένεια  αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, είναι γεγονός! Μια πρότυπη πρωτοβουλία, προϊόν της συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά».

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι κατόπιν της σχετικής ιδέας και των ενεργειών του κ. Φλιάτουρα Ασημάκη, Επίκουρου Καθηγητή Ιστορικής Γλωσσολογίας, υπογράφτηκε Διμερές Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Διευθύντρια: Ζ. Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ) και του Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά (Πρόεδρος του Δικτύου – Εμπνευστής και δημιουργός της σειράς παιχνιδιών Ντοπιολαλιά: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος) με στόχο τη συνεργασία στη δια-δραστική μύηση στη γλώσσα, καθώς και τις γεωγραφικές και κοινωνικές διαλέκτους.

Τα «Θρακιώτικα», ένα πρωτότυπο ψυχαγωγικό πολιτιστικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια.

Παίζοντας τα «Θρακιώτικα», θα εξοικειωθείς με τα λογής τοπικά ιδιώματα της Θρακιώτικης λαλιάς. Θα μυηθείς στην κουλτούρα της ακριτικής σκέψης και θα αποκομίσεις συναρπαστικές γνώσεις για τη παράδοση, τον πολιτισμό, την μακραίωνη και αρχαία ιστορία της Θράκης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση. Ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι γνώσεων με ευρηματική πλοκή και πολλές ανατροπές. Ένα απολαυστικό παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης για όλη την οικογένεια. Το διαδραστικό παιχνιδόλεξο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής.

 

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων στην Θράκη

Με την ευκαιρία κυκλοφορίας του παιχνιδιού το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έχει προγραμματίσει το επόμενο διάστημα μια σειρά από δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις παρουσίασης του παιχνιδιού στους τοπικούς φορείς και το ευρύ κοινό της Θράκης που θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη στις 9 και 10 Απριλίου, και εν συνεχεία μέσω ανοικτών διαδικτυακών εκδηλώσεων, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ειδικότερα:

(α) Κεντρική παρουσίαση στην Κομοτηνή: 9 Απριλίου, αίθουσα Γεώργιος Παυλίδης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (πρώην Διοικητήριο, Δ/νση: Δημοκρατίας 1, 69100), 19.00 μ.μ. [Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή τηςhttp://www.dopiolalia.gr”>www.dopiolalia.gr.

 

Μια πρότυπη συνεργασία με πανελλήνια εμβέλεια για την καινοτόμο διάσωση και ανάδειξη της γλώσσας

Μια ολοκληρωμένη σειρά παιχνιδιών για τις λαλιές του Ελληνισμού δεν θα  μπορούσε να μην περιλαμβάνει τα θρακιώτικα ιδιώματα, που αποτελούν ένα εμβληματικό πολιτιστικό παιχνίδι, προϊόν μιας πρότυπης συνέργειας που θεμελιώθηκε στην (αμισθί) συνεργασία μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά».  Στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας  αμφότερα τα μέρη αποφάσισαν να συνεργαστούν συνεισφέροντας  ο καθείς στον τομέα της ειδίκευσης και αρμοδιότητάς του την πολύτιμη γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία του, καθώς και το τεχνικό, γλωσσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο και υλικό που έχει συλλέξει και διαχειρίζεται. Το υλικό σχεδίασαν ο Α. Φλιάτουρας (Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ,) η Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή (Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ), ο διαχειριστής της διαδικτυακής ιστοσελίδας Θρακιώτ’ς και συντελεστές της εταιρείας. Στις ερωτήσεις αξιοποιήθηκε, εκτός από βιβλιογραφικό, και πρωτογενές υλικό επιτόπιων ερευνών και δράσεων υπό την επίβλεψη της Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή στο πλαίσιο των μαθημάτων της αλλά και των δράσεων της κατά τη θητεία στην Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, με τη βοήθεια του Ασημάκη Φλιάτουρα.

Το πρόγραμμα συνεργασίας έχει στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών πόρων στο φάσμα της γλωσσικής ποικιλίας της ελληνικής γλώσσας (γεωγραφικές διάλεκτοι, κοινωνικές διάλεκτοι, υφολογικά επίπεδα), της γλωσσικής εξέλιξης της ελληνικής (αρχαία, ελληνιστική, μεσαιωνική, νεότερη) και της διαχρονικής και συγχρονικής γλωσσικής χρήσης, όπως αρχικά του παιχνιδιού για τα θρακιώτικα ιδιώματα και στη συνέχεια ενδεικτικά παιχνιδιών για την αρχαία ελληνική, τη γλωσσική αλλαγή και την ετυμολογία, τη λόγια ποικιλία στη σύγχρονη νεοελληνική, τη στρατιωτική ορολογία, τη γλώσσα των νέων και τα ειδικά τεχνικά/επιστημονικά λόγια και διαλεκτικά/λαϊκά λεξιλόγια. Ως επιστημονικός υπεύθυνος ορίζεται ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας.

Παράλληλα, οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, στην οργάνωση κοινών εργαστηρίων (workshops), διαλέξεων ή άλλων εκπαιδευτικών δράσεων, στη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στην εκπόνηση των παιχνιδιών στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης ή μη πρακτικής άσκησης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και στην οργάνωση παράλληλων υποστηρικτικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων τους. Επίσης, ο φορέας Πολιτιστικό Δίκτυο για τη Ντοπιολαλιά θα προσφέρει ετήσια υποτροφία 1.000 ευρώ στους αριστούχους φοιτητές γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ.

 

Το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για την αρχαία ελληνική!

Μάλιστα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι σύντομα θα εκκινήσει η υλοποίηση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού για την αρχαία ελληνική.

 

Σημεία διάθεσης του παιχνιδιού στη Θράκη

Το παιχνίδι για τα «Θρακιώτικα»  διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Related posts

«Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη 2020» από τα ΕΛΤΑ

editor

Έβρος: Πέρασαν από την Τουρκία με πεντέμισι κιλά ηρωίνης

editor

Δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό: Κατέληξαν δύο άνδρες στο ΠΓΝΑ

editor
29/05/2023 19:15