Τον χειρισμό του θύτη της έμφυλης βίας, μια παράμετρος ιδιαίτερα καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα, επιχειρεί να προσεγγίσει το έργο «Ώρα να μιλήσεις», που υλοποιεί η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας (ΕΚΔ – ΣΑΦ) σε συνεργασία με τον Νορβηγικό φορέα «Alternative to Violence», το προσωπικό του οποίου διαθέτει 30ετή εξειδίκευση στην υποστήριξη του θύτη της έμφυλης βίας.
Ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. Frode Overland Andersen παραβρέθηκε χθες το μεσημέρι στην επίσημη έναρξη του προγράμματος στην πόλη της Δράμας και στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «στην έμφυλη βία όλοι εστιάζουμε στο θύμα αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για το θύτη, για τα αίτια και τις αφορμές που τον προκαλούν να αναπτύξει μια βίαιη συμπεριφορά. Στόχος του προγράμματος είναι να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε αυτή τη βίαιη συμπροφορά και βέβαια να την αντιμετωπίσουμε».
Ο Νορβηγός διπλωμάτης εξήρε το σημαντικό έργο που υλοποιεί η ΕΚΔ με την πετυχημένη ιερουργία του Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει συστηματική προσπάθεια στήριξης των θυμάτων και των οικογενειών τους. Τόνισε ακόμα ότι η Νορβηγία μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου θα διαθέσει περισσότερο από δυο εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση έργων κατά της έμφυλης βίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.
O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants) αντιπροσωπεύει τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Το ύψος της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της παρούσας χρηματοδοτικής περιόδου, που εκτείνεται ως το 2024, είναι 116,7 εκ. ευρώ.
Μ. Συρεγγέλα: «Ανοχή στην έμφυλη βία, σημαίνει συνενοχή»
Τη συστράτευση της πολιτείας και των πολιτών απέναντι σε κάθε φαινόμενο έμφυλης βίας ζήτησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα η οποία μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος χαιρέτησε την έναρξη του έργου. Η κ. Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι στόχος κάθε προσπάθειας στήριξης κυρίως των γυναικών που πέφτουν θύματα έμφυλης βίας είναι να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Προς αυτό το σκοπό σημείωσε, υπάρχει από την πολιτεία ένα δίκτυο δομών όπως είναι τα κέντρα ενημέρωσης και φιλοξενίας που στοχεύουν στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας.
«Ανοχή στην έμφυλη βία», σημείωσε η υφυπουργός, «σημαίνει συνενοχή, γι’ αυτό και χρειάζεται η ενεργή δράση όλων των πολιτών και φορέων για την αντιμετώπιση του φαινομένου».
Το ΣΑΦ στήριξε τις κακοποιημένες γυναίκες
Τις θερμές ευχαριστίες της ΕΚΔ για τη βοήθεια πρόσφεραν στην υλοποίηση του έργου «Ώρα να μιλήσεις», εξέφρασε τόσο προς τον πρέσβη της Νορβηγίας όσο και προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου Αλίκη Τσιαμούρα κατά το χαιρετισμό της στην έναρξη της εκδήλωσης.
Η κ. Τσιαμούρα εξήρε τη μεγάλη συνεισφορά της Νορβηγίας στην υλοποίηση του έργου σημειώνοντας πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία της Δράμας ώστε οι φορείς να έχουν μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και κατάρτιση πάνω στην προσέγγιση και την αντιμετώπιση φαινομένων έμφυλης βίας. Τόνισε πως «ένας θύτης δημιουργεί πολλά θύματα» και συμπλήρωσε πως «όλοι μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε την έμφυλη βία που δεν αναγνωρίζει φύλο, ηλικία και εθνικότητα».
Η πρόεδρος της ΕΚΔ αναφέρθηκε και στη δημιουργία στη του πρώτου Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας που ξεκίνησε να λειτουργεί πανελλαδικά το 1990 στην πόλη της Δράμας προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες γυναίκας που έπεσαν θύματα έμφυλης βίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους.
Το καινοτόμο έργο του «Alternative to Violence»
Ο Νορβηγικός φορέα «Alternative to Violence», που συνεργάζεται από κοινού με την ΕΚΔ για την υλοποίηση του έργου «Ώρα να μιλήσεις» διαθέτει εξιδεικευμένο προσωπικό και 30ετή πείρα στην υποστήριξη του θύτη της έμφυλης βίας. Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου θα εκπαιδεύσει το προσωπικό της ΕΚΔ-ΣΑΦ, αλλά και εκπροσώπους της αστυνομίας Δράμας και των κοινωνικών υπηρεσιών της Δράμας στο πώς να διαχειρίζεται το θύτη και να καταπολεμά τα αίτια της κακοποίησης.
Παράλληλα, θα διεξαχθεί μία πανεπιστημιακή έρευνα για τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Δυτικής Αττικής και Δημοκριτείου. Επίσης, θα ανανεωθεί η ιστοσελίδα του έργου και θα δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό παιχνίδι, ενώ θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης ενημερωτικά εργαστήρια με μαθητές και φοιτητές λυκείων, ΕΠΑΛ και ΙΕΚ του Δήμου Δράμας ως προς τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο.
Ο Νορβηγικός φορέας «Alternative to Violence», είναι ένας μη κερδοσκοπικός μη κυβερνητικός οργανισμός που παρέχει θεραπεία και επαγγελματική εξειδίκευση στη βία με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδοοικογενειακή βία. Ο τριπλός στόχος του είναι η παροχή ψυχολογικής θεραπείας, η ανάπτυξη επαγγελματικής γνώσης και η διάδοση γνώσεων για την ενδοοικογενειακή βία. Ιδρύθηκε το 1987 και είναι ο παλαιότερος οργανισμός στην Ευρώπη στο είδος του. Σήμερα, διαθέτει 13 γραφεία στη Νορβηγία. Το έργο του χρηματοδοτείται, κυρίως από κρατικές χρηματοδοτήσεις. Μέσα σε 30 χρόνια συνέβαλε στην αύξηση της κατανόησης της οικογενειακής βίας ως κοινωνικού προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Προσφέρει ψυχολογική θεραπεία σε δράστες βίας, ενήλικες και παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σε εφήβους με προβλήματα βίας και επιθετικότητας.
Διαχειριστής επιχορήγησης του έργου είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη και ο οργανισμός Solidarity Now.