16 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις

Σφοδρές Μάχες

της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

Οι μάχες παραμένουν σφοδρές στην Ουκρανία. Άμαχος πληθυσμός εγκλωβισμένος, με τον Ρώσο πρόεδρο να αξιώνει να παραδοθούν οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί. «Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να μαντέψουμε τις προθέσεις της Ρωσίας και ακόμα πιο δύσκολο φαίνεται το να καταλάβουμε τις προθέσεις της Κίνας. Προθέσεις που επηρεάζουν τη ζωή όλου του κόσμου με μία επισιτιστική κρίση μπροστά μας και με το πρόβλημα της ενέργειας που συνεχώς γίνεται πιο δύσκολο. Όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει καιρό και παράλληλα οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές με απώτερο στόχο η Ρωσία να βρεθεί κερδισμένη σε δύναμη και σε επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Μέχρι να συμβεί αυτό βλέπουμε το διαθέσιμό εισόδημά μας να συρρικνώνεται. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία 2,5 χρόνια, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μεγάλη μερίδα συνταξιούχων είδαν αυξήσεις στο εισοδήματά τους. Συγκεκριμένα υπήρξαν αυξήσεις στις κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις αφού ακυρώθηκε νομοθετικά η περικοπή όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Πρόσθετες αυξήσεις δόθηκαν σε επιμέρους ομάδες συνταξιούχων Αυξήσεις στους συνταξιούχους που εργάζονται, καθώς το πέναλτι παράλληλης εργασίας μειώθηκε από 60% σε 30%. Αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται στα ορφανά τέκνα, καθώς πλέον δικαιούνται σύνταξη και από τους δύο γονείς σε ποσοστό 50%. Σε επιμέρους ομάδες συνταξιούχων υπήρξαν επίσης πρόσθετες αυξήσεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ήδη δρομολογηθεί η σταδιακή αλλά ταυτόχρονα και δραστική αντικατάσταση του ρωσικού αερίου από άλλες εφοδιαστικές πηγές. Και σε αυτόν το νέο ενεργειακό χάρτη ο οποίος διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με δεδομένες όμως τις ευρωπαϊκές ταχύτητες στην ωρίμανση των αποφάσεων, η Ελλάδα κινείται και αυτόνομα. Τα μέτρα κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού αγγίζουν πια σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνεχίζονται σε τέσσερις κατευθύνσεις: Ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ το οποίο θα δοθεί πριν από το Πάσχα, με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, με την επιδότηση των καυσίμων και φυσικά με ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές.

Τα παγκόσμια προβλήματα για να επιλυθούν δεν αρκούν οι παγκόσμιες διευθετήσεις, χρειάζονται ταυτόχρονα σημαντικές εθνικές παρεμβάσεις, με την ευχή και ελπίδα για γρήγορη εξομάλυνση της κατάστασης.

Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου
Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Πολιτευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών

Related posts

Η «Γαλάζια Πατρίδα» έγινε «Γαλάζια Σημαία»

editor

Κάτι περισσότερο από δώδεκα μήνες…

editor

“Τεστ καταλληλότητας” για τον Στέφανο

editor
16/04/2024 15:37