29 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Ξεκίνησαν οι ασκήσεις «Ηνίοχος 22» και «Ωρίων 22»

Η πολυεθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 22» και η διεθνής άσκηση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων 22» ξεκίνησαν, χθες, Δευτέρα 28 Μαρτίου. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στις ασκήσεις συμμετέχουν προσωπικό και μέσα τόσο των Ελληνικών όσο και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν εκτέλεση ρεαλιστικών και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων.

Συγκεκριμένα, στην άσκηση «Ηνίοχος 22», εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας συμμετέχουν:

– Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη Rafale και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Ε2C Hawkeye.

– Οι ΗΠΑ με το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», μαχητικά αεροσκάφη FA-18 και EA-18, μαχητικά αεροσκάφη F-15, αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E2D Hawkeye. και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper.

– Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη F-16, αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου G-550 και αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού B-707.

– Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη «Tornado».

– Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139.

– Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.

Επίσης στην Άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα με την άσκηση «Ηνίοχος 22», διεξάγεται και η άσκηση «Ωρίων 22» στην οποία εκτός από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επιπλέον παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Κατά την διάρκεια της «Ωρίων 22», θα πραγματοποιηθούν αποστολές αυξημένης δυσκολίας, καθώς και συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα όπως:

– Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης.

– Καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού.

– Τακτική ελεύθερων σκοπευτών.

– Μη συναινετικές νηοψίες.

– Εκκαθάριση εχθρικής ακτής.

Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθεί διασύνδεση των ασκήσεων «Ηνίοχος 22» και «Ωρίων 22» με την άσκηση «Λαίλαψ – 1/22», στην οποία συμμετέχουν φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόροι, πλοίο γενικής υποστήριξης και ιπτάμενα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού.

Συνολικά, στις ασκήσεις «Ηνίοχος 22» και «Ωρίων 22» εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη ενώ συμμετέχουν το αεροπλανοφόρο της Γαλλίας «Charles De Gaulle» και το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Harry S. Truman» με τα πλοία συνοδείας τους, 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά χώρες αλλά και 10 μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Related posts

“Μαϊμού” πιστοποιητικά: Προληπτικοί έλεγχοι και στον Έβρο

editor

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές που προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 21 μη νόμιμους μετανάστες

editor

Το 6ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει ως Πειραματικό σχολείο

editor
29/02/2024 4:09