29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια με την πείνα

του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Αυτή την εποχή, που ξεπαγώνουν οι τεράστιες εκτάσεις της Ουκρανίας, οι αγρότες της, θα έπρεπε να είναι στα τρακτέρ για να σπείρουν καλαμπόκι και κριθάρι. Οι περισσότεροι όμως είναι με το όπλο στο χέρι και όσοι δεν βρίσκονται κοντά σε εμπόλεμες περιοχές, αδυνατούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους,  είτε γιατί φοβούνται πως η παραγωγή τους δεν θα πληρωθεί είτε γιατί έχουν ακριβύνει πολύ τα καύσιμα και τα λιπάσματα που άλλωστε είναι και δυσεύρετα.

Αν δεν σπείρουν όμως αυτή την εποχή, τότε η παραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς χάνεται και θα λείψει από δεκάδες χώρες που εισάγουν τα σιτηρά για τους πολίτες τους.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως αν εξαιτίας του πολέμου, οι σιτοπαραγωγικές χώρες, Ρωσία και Ουκρανία, βρεθούν σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις εξαγωγές τους, τότε σε χώρες της Αφρικής και τη Μέσης Ανατολής, που εξαρτώνται άμεσα από τις εισαγωγές σίτου, θα ξεσπάσει λιμός και οι κάτοικοι τους, θα αναγκαστούν να φύγουν , δημιουργώντας τεράστια προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη.

Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και οι δύο χώρες στην ουσία έχουν αποκλειστεί από την παγκόσμια αγορά. Λόγω των κυρώσεων δεν είναι εύκολες οι εξαγωγές της Ρωσίας, ενώ η Ουκρανία όχι μόνο δεν μπορεί να παράγει φέτος,  αλλά έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές τροφίμων, όπως το σιτάρι, για να αντέξει τον πόλεμο. Και όποιες α περισσεύουν  δεν μπορούν να εξαχθούν εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού στο λιμάνι της Οδησσού από το οποίο διακινούσαν οι Ουκρανοί  πάνω από το 90% των σιτηρών τους.

Η χώρα  με την έναρξη του πολέμου διέθετε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιταριού και καλαμποκιού από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο,  για εξαγωγή. Αυτή η ποσότητα τώρα δεν μπορεί να  μεταφερθεί μόνο με τρένα,  τα οποία θα μπορούσαν να εξάγουν έως  600.000 τόνους τον μήνα, πολύ μικρή ποσότητα  σε σχέση με τις εξαγωγές που γίνονταν από τα λιμάνια.

Σύμφωνα με το  Gzero  media,   υπάρχουν φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές τροφίμων ως όπλο ενάντια στη Δύση. Η Μόσχα έχει ήδη μπλοκάρει πλοία με εμπορεύματα που θα έφευγαν από τη Μαύρη Θάλασσα και έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις.  Ο αποκλεισμός και μόνο του λιμανιού της Οδησσού από τον ρωσικό στόλο,  κάνουν αυτό το σενάριο  ρεαλιστικά εφιαλτικό.

Aν ο Πούτιν πραγματοποιήσει τις απειλές του, τότε το φαγητό θα γίνει πιο ακριβό σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά στις φτωχότερες χώρες που θα είναι και δυσεύρετο.

Και στις πλουσιότερες χώρες όμως οι τιμές έχουν τρελαθεί, στα καύσιμα, στα σιτηρά και στο ηλιέλαιο το οποίο έχει εξαφανιστεί και από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μπροστά σ αυτή την κατάσταση, η προειδοποίηση του Εμμανουέλ Μακρόν για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση πείνας, απευθύνεται στη Δύση προκειμένου  να αυξήσει την παραγωγή της σ όλα αυτά τα αγαθά και να αντισταθμίσει τις απώλειες.

Τη μεγάλη διαφορά, όμως, όπως γράφει το Gzero μπορεί να την κάνει η Κίνα, η οποία έχει στις αποθήκες της το μισό σιτάρι του κόσμου. Αναλυτές προειδοποιούν ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά του σε σιτάρι για να κερδίσει τις αγορές της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

Τα σιτηρά γίνονται διαπραγματευτικό χαρτί και όπλο στο νέο γεωπολιτικό παιχνίδι που φαίνεται πως αλλάζει τον κόσμο μας .

Μόνο που αυτό το παιχνίδι θα το πληρώσουμε όλοι μας, είτε περισσότερο είτε λιγότερο.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Συνάντηση Δημοσχάκη- Βορίδη για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία

admin

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή

editor

Έβρος: Την ίδρυση πολιτικού κόμματος ανακοίνωσε ο Ανδρ. Λοβέρδος

editor
29/03/2024 14:46