20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

“Ματώνει” η Ρωσία

του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Δέκα χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες νεκροί,  μέσα σε είκοσι μέρες πολέμου δεν τους λες και λίγους.

Το δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας που αποκάλυψε το μέγεθος των απωλειών των Ρώσων στην  Ουκρανία, αποσύρθηκε ξαφνικά. Αλλά επιβεβαιώνει ανεξάρτητες πηγές που μιλούν για το τεράστιο κόστος σε απώλειες  στρατιωτικών που έχει για τον Πούτιν  η εισβολή στην Ουκρανία.

Συντριπτικά υψηλότερες από τις απώλειες των Αμερικανών στον εικοσαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν που στοίχισε τη ζωή σε 2.500  στρατιώτες, καθώς και σε 4.000 Αμερικανούς που βρέθηκαν στη χώρα με συμβάσεις  των ΗΠΑ. Από την πλευρά των Αφγανών οι απώλειες έφτασαν τις 69 000  νεκρούς πλέον των αμάχων.

Το οικονομικό κόστος του πολέμου από το 2001 έως το 2021 για τις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 2,5 τρισ. δολάρια και εκτιμάται πως θα ανέλθει με τους  τόκους, έως  εξοφληθούν τα δάνεια  μαζί με το κόστος επιδομάτων και περίθαλψης των τραυματιών στα 6,5 τρισ. δολάρια.

Το οικονομικό κόστος της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία θα είναι και αυτό τεράστιο.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς αναλυτών της Δύσης ο πόλεμος στην Ουκρανία στοιχίζει στον Βλάντιμιρ Πούτιν τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Ο Ρίχο Τέρας, ευρωβουλευτής από την Εσθονία και πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, υπολογίζει το κόστος σε είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια με ανάρτησή του στο Twitter, επικαλούμενος εκτιμήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Δεν είναι μόνο αυτό το κόστος.  Η Ρωσία θα πρέπει να προσθέσει  και το  δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, από τις πρωτοφανείς σε σκληρότητα οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, που έχουν γονατίσει την οικονομία της, την έχουν φέρει στα πρόθυρα χρεοκοπίας και για τις οποίες εμφανίστηκε ανήσυχος ακόμα και ο Πούτιν.

Τα πλεονάσματα των 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε στην άκρη για την εισβολή έχουν εξαφανιστεί. Τα μισά από αυτά είναι “παγωμένα” εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων  και τα υπόλοιπα, αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις των δυτικών αναλυτών, έχουν διατεθεί σ έναν πόλεμο που διαρκεί σχεδόν ένα μήνα, αντί για 96 ώρες που φαίνεται πως είχε σχεδιαστεί.

Κανείς δεν ξέρει πως θα συνεχιστεί η εισβολή κι αν  η παρανοϊκότητα του Πούτιν, που αναζητά  “ζωτικό χώρο” όπως ο Χίτλερ, για να αναβιώσει τη μεγάλη Ρωσία , τον οδηγήσει σε χρήση ισχυρότερων η ακόμα και απαγορευμένων όπλων.

Ακόμα όμως κι αν  σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες το κόστος θα είναι πρωτοφανές, για τη Ρωσία του Πούτιν, για την Ουκρανία  που οι υποδομές και οι πόλεις  βομβαρδίζονται καθημερινά, για τη Δύση αλλά και για τις φτωχότερες χώρες που ζουν από τα σιτηρά Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η  εισβολή στην Ουκρανία και τα αναγκαίες κυρώσεις της Δύσης, μας οδηγούν μαθηματικά σ έναν  Παγκόσμιο Οικονομικό  Πόλεμο που δεν έχουμε ξαναδεί..

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Ένωση Κεντρώων: Τα ονόματα των υποψηφίων Βουλευτών στον Έβρο

admin

Η ελληνική φρεγάτα “F-451 ΛΗΜΝΟΣ”… επακούμβησε και έστειλε στο… συνεργείο τουρκική φρεγάτα συνοδευτική του Oruc Reis

editor

Η Ρωσία ετοιμάζεται για νέα τουρκική επιθετικότητα: Αμπχαζία – Κριμαία οι πιθανοί στόχοι του Ερντογάν

editor
20/04/2024 0:35