19 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Γ. Γεωργαντάς: Να στηριχθεί άμεσα και αποτελεσματικά ο αγροτικός τομέας

Στους βασικούς άξονες διαχείρισης της κρίσης που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την τοποθέτησή του στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η στήριξη του αγροτικού τομέα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε την ανάγκη αύξησης του ποσού του αποθεματικού κρίσης και ενεργοποίησης μέτρου με τη χρήση πόρων από τον Πυλώνα 2, ζήτησε την άρση κάθε εμποδίου στο ενδοκοινοτικό εμπόριο αλλά και δράσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας. Υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της ρευστότητας των παραγωγών, λέγοντας ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και απαιτούν εγρήγορση και αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος υποχρεωτικής καταγραφής και αποστολής στοιχείων για τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων σε κάθε κράτος-μέλος σε μηνιαία βάση, δεδομένου ότι αυτός είναι, όπως ανέφερε, πράγματι ένας τρόπος αποφυγής παραπλανήσεων και δημιουργίας εντυπώσεων για την κατάσταση της αγοράς, οι οποίες ευνοούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Θετικά αξιολόγησε τις δράσεις των υπουργών Γεωργίας των G7 που παρουσιάστηκαν σήμερα από τη Γερμανία, για μια συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης, τόσο στην Ένωση, όσο και στην Ουκρανία και στις ευάλωτες τρίτες χώρες.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, επιβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για την ενεργοποίηση του άρθρου 26 του νέου ταμείου Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας, προκειμένου να παρασχεθεί στήριξη στους επαγγελματίες του κλάδου, όπως είχε αιτηθεί πολλές φορές η ελληνική πλευρά, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Related posts

Τι θα ισχύει από 14 Σεπτεμβρίου για πληρωμές με κάρτα

admin

Έκτο εργοστάσιο στην Ελλάδα από την THRAKON

editor

ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει

admin
19/07/2024 11:50