19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Μπάιντεν και οι ευρωατλαντικές διεργασίες στις Βρυξέλλες

του Σπύρου Μουρελάτου

Εβδομάδα πυκνών διεθνών εξελίξεων και αυτή, που ξεκίνησε σήμερα, καθώς η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διατηρεί στο κόκκινο τις παρασκηνιακές διεργασίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους στην ΕΕ.

Αποκορύφωμα η κοινή Σύνοδος ΝΑΤΟ – ΕΕ το πρωί της Πέμπτης πριν από την τακτική εαρινή Σύνοδο της Ένωσης στις Βρυξέλλες, παρουσία ασφαλώς του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί επίσης και στην Πολωνία, προκεχωρημένο φυλάκιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ανατολική Ευρώπη.

Η μετάβαση Μπάιντεν στην Ευρώπη αποτελεί το δίχως άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Ουάσιγκτον πως το ευρωατλαντικό οικοδόμημα στέκει αρραγές απέναντι στον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό του Βλάντιμιρ Πούτιν. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι επόμενες κινήσεις των δυτικών συμμάχων, πιθανώς και η έτι περαιτέρω σκλήρυνση των δυτικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Πούτιν, ανάλογα με την πορεία και την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα πιθανό τετ α τετ του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – ΝΑΤΟ θα αποτελέσει προπομπό του κυοφορούμενου ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα για τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο.

Μένει να αποσαφηνιστεί η ακριβής ημερομηνία του πρωθυπουργικού ταξιδιού, καθώς οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν αναδιατάξει τις προτεραιότητες όλων των ηγετών, πολλώ μάλλον του Αμερικανού προέδρου, Σύμφωνα, πάντως,  με τις έως τώρα εκτιμήσεις, η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν τοποθετείται στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου.

Ούτως ή άλλως, οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, όπως κατεγράφη και στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφάλειας στο Μόναχο στα μέσα Φεβρουαρίου, όπου μάλιστα, επαναβεβαιώθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον Αμερικανικών κολοσσών να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η επικείμενη, δε, έγκριση από το Κοινοβούλιο της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος – ΗΠΑ συνιστά, δε, ξεκάθαρο σήμα της ισχυρής πρόσδεσης της Αθήνας στο δυτικό άρμα, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες της πολεμικής εμπλοκής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην Ουάσιγκτον επικρατεί ικανοποίηση και για το θετικό αποτύπωμα της πρόσφατης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς είναι σαφές πως το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί τούτη την ώρα επιπλοκές μεταξύ συμμάχων και μάλιστα στη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πλησίον της διακεκαυμένης ζώνης στην Ουκρανία.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι στόχος του πολέμου στην Ουκρανία είναι να καταληφθεί εξ ολοκλήρου το Ντονμπάς

editor

Γ. Οικονόμου: Επτά νέα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης, προϋπολογισμού 516 εκατ. ευρώ

editor

Πέτσας: Σταδιακή άρση του lockdown, όποτε το επιτρέψει ο κορονοϊός

editor
19/04/2024 4:20