23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Οικονομία

Μέτωπο του Νότου για δραστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις κατά της ακρίβειας

του Σπύρου Μουρελάτου

Το συντονισμό των πρωτοβουλιών τους, προκειμένου η ΕΕ να κινηθεί τάχιστα στην κατεύθυνση λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων για την τιθάσευση του άνευ προηγουμένου ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και της συνεπακόλουθης δυσθεώρητης αύξησης στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης αποφασίζουν το μεσημέρι στη Ρώμη οι ηγέτες Ιταλίας, Ελλάδος, Ισπανίας και Πορτογαλίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει στην άτυπη σύσκεψη μέσω βιντεοκλήσης, λόγω του κορονοϊού που τον ταλαιπωρεί.

Μάριο Ντράγκι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πέδρο Σάντσες και Αντόνιο Κόστα έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα εκφράσει ταυτόσημες ανησυχίες για τον κίνδυνο διασάλυσης της κοινωνικής συνοχής από την άνευ προηγουμένου ακρίβεια, απότοκη εν πολλοίς του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Έχουν, μάλιστα, καταθέσει στον ευρωπαϊκό διάλογο αλληλοσυμπληρούμενες προτάσεις, ώστε  Ευρώπη να προβάλλει εδώ και τώρα πειστικές απαντήσεις προς ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων της.

Το σχέδιο 6 σημείων του Έλληνα πρωθυπουργού, που μεταξύ άλλων ζητά την παρέμβαση μέσω πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου έτυχε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες της θερμής στήριξης της Μαδρίτης. Ακόμη πιο προωθημένη η πρόταση της Ρώμης για αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την αντίστοιχη του φυσικού αερίου με τον κ. Ντράγκι να εισηγείται, επίσης, επιβολή ανώτατης τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην Αθήνα δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για δραστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις εν όψει της τακτικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή  στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, η απροθυμία της Γερμανίας και εν γένει της «Ομάδος των φειδωλών» να συναινέσουν σε λύσεις τύπου ευρωομολόγου για την ενέργεια και την άμυνα χαμηλώνει αισθητά τον πήχη των εκτιμώμενων ευρωπαϊκών παρεμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα, αλλά και οι λοιπές χώρες του Νότου έχουν ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής δημοσιονομικής ευελιξίας, ζητώντας να εξαιρεθούν οι αμυντικές και οι ενεργειακές δαπάνες από τους προκαθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους.

Κοινός, εξάλλου, είναι ο προβληματισμός στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ότι τυχόν αποτυχία της ΕΕ να δράσει άμεσα και κυρίως αποτελεσματικά θα αφήσει ζωτικό χώρο σε ακραίες λαϊκίστικες δυνάμεις να δηλητηριάσουν εκ νέου τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως συνέβη την προηγούμενη 10ετία.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Πληρώνεται το επίδομα ενοικίου – Πότε η καταβολή από τον ΟΠΕΚΑ

admin

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ για αποδείξεις

admin

«Όμικρον» – Αρκεί η πενθήμερη καραντίνα;

editor
23/04/2024 18:06