25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Η σειρά της Ευρώπης

του Σπύρου Μουρελάτου

Σε αναζήτηση ορατότητας βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Όποιος μπορεί να διαβάσει πίσω από τις γραμμές των σημερινών κυβερνητικών παρεμβάσεων, θα διαπιστώσει ατόφια την αγωνία των κυβερνώντων για το άδηλο της επόμενης ημέρας.

Κεντρική εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως το μεγαλύτερο πρόβλημα μακράν εντοπίζεται στο φρενήρες ράλι τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, εξ ου και η μερίδα του λέοντος της κρατικής παρέμβασης κατευθύνθηκε στην επιδότηση των συγκεκριμένων λογαριασμών.

Ωστόσο, η αβέβαια έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η άγνοια περί των συνθηκών τερματισμού των εχθροπραξιών στην διακεκαυμένη ζώνη καθιστά κάθε σενάριο, πολλώ μάλλον, τα μακροοικονομικά το λιγότερο παρακινδυνευμένα.

Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως οι εθνικοί πόροι δύνανται να καλύψουν μέρος μόνο του υπέρογκου κόστους, που βαραίνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας διεμήνυσε πως η κυβέρνηση έχει ακόμη…απόθεμα στο ρεζερβουάρ της, εάν και εφόσον κληθεί να παρέμβει εκ νέου υπέρ καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Άπαντες, ωστόσο, αναγνωρίζουν πως η εμβέλεια των εθνικών παρεμβάσεων μοιάζει περιορισμένη έναντι της έκτασης, της διάρκειας, αλλά και της έντασης του φαινομένου. Γεγονός, που βάζει εντός της ούτως ή άλλως δυσεπίλυτης εξίσωσης τον παράγοντα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν όψει της τακτικής εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη συναντώνται αύριο στη Ρώμη, προκειμένου να υπογραμμίσουν την αναγκαιότητα ισχυρής ευρωπαϊκής παρέμβασης, ώστε να απορροφηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής και κατ’ επέκταση οικονομικής κρίσης.

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό debate μέσω του σχεδίου των 6 σημείων, όπου μεταξύ άλλων προτείνει παρέμβαση στην ασύδοτη και στρεβλή λειτουργία της διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου, αλλά και επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς.

Η δυσχερής κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο κομμάτι των ευρωπαίων πολιτών καθιστά το πρόβλημα επείγον, ωστόσο η Ευρώπη μοιάζει να βρίσκεται προς ώρας μακριά από τολμηρές λύσεις, όπως το ευρωομόλογο, όπως κατέδειξε το αδιέξοδο, που διαπιστώθηκε κατά την άτυπη Σύνοδο των Βερσαλλιών την προηγούμενη εβδομάδα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως αρχής γενομένης από τα τέλη της προσεχούς εβδομάδος οι Βρυξέλλες θα σχηματοποιήσουν τις πρώτες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας, ωστόσο, δεν εμφανίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξοι πως αυτές θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον ανάλογες της έκτασης της ζημίας, που έχουν υποστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Αθήνα επιμένει πως η εξαίρεση των δαπανών για την Άμυνα και την Ενέργεια είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και να μην οδηγήσει η κοινωνική δυσαρέσκεια σε πριμοδότηση ακραίων και λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες πάντα καιροφυλακτούν σε τέτοιες περιστάσεις.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Τουρκικά ΜΜΕ: Έτοιμο το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu – Πρώτη αποστολή είναι σε Αιγαίο και Κρήτη

editor

Με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή το πολυνομόσχέδιο Γαβρόγλου για την Παιδεία

admin

Έκτακτα μέτρα για την «Όμικρον» – Κρας τεστ τα Χριστούγεννα

editor
25/04/2024 18:45