22 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Κατάσχουν 100 σπίτια των πλούσιων Ρώσων στην Ελλάδα

Εκατό συμβόλαια που αφορούν σε περιουσιακά στοιχεία Ρώσων υπηκόων στην Ελλάδα έχουν σταλεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα από τους συμβολαιογράφους στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή την εντολή δέσμευσής τους για όσα από αυτά αφορούν πρόσωπα που βρίσκονται στον διεθνή κατάλογο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι και οι 100 συμβολαιογραφικές πράξεις εμπίπτουν στην κατηγορία δέσμευσης και σε πρόσωπα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις» εξηγεί στο ethnos.gr ο  πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου  Γεώργιος Ρούσκας.

Οδηγίες στους συμβολαιογράφους

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογράφων Συλλόγων Ελλάδας με έγγραφό της έχει δώσει εδώ και λίγες μέρες εντολή για «ξεσκόνισμα» όσων συμβολαίων έχουν συνταχθεί στην ελληνική επικράτεια και σχετίζονται με τις επιβληθείσες κυρώσεις από την ΕΕ και τον ΟΗΕ λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους συμβολαιογράφους της χώρας να ελέγξουν πριν την κατάρτιση συμβολαίου, αν κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη περιλαμβάνεται στους καταλόγους. Σε περίπτωση που περιλαμβάνεται θα πρέπει άμεσα ο συμβολαιογράφος να ενημερώσει την Ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και ανάλογα δε με το είδος των επιβληθεισών σ΄ αυτό κυρώσεων και καθ΄ υπόδειξη της Αρχής, θα προβεί στην κατάρτιση ή μη του συμβολαίου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των συμβολαιογράφων

Στόχος και των δύο οδηγιών είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων προσώπων που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων από την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Όσοι συμβολαιογράφοι δε συμμορφωθούν με τις οδηγίες του υπουργείου Δικαιοσύνης κινδυνεύουν με χρηματικά πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και άλλες πειθαρχικές κυρώσεις.

«Στείλαμε το έγγραφο που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα ονόματα αυτών που απαγορεύονται να κάνουν συναλλαγές ή που έχουν ακίνητα που χρήζουν δέσμευσης.

Τα μέλη μας έχουν ανταποκριθεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε την πληροφορία. Θα τηρήσουμε τις νόμιμες υποχρεώσεις μας στο σύνολό τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες υπόκεινται σε πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο όπως προκύπτει και από τις γενικές διατάξεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Ο διεθνής κατάλογος που έχει συνταχθεί περιλαμβάνει 870 προς το παρόν ονόματα Ρώσων που διαθέτουν περιουσία (κινητή η ακίνητη), οι οποίοι δραστηριοποιούνται διεθνώς. Ο κατάλογος έχει διαβιβαστεί και βρίσκεται αρμοδίως στα χέρια του επικεφαλής της Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δράσεις (ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος) και ανανεώνεται.

Related posts

Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης

editor

Τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης

editor

Κορωνοϊός: 10 νέα κρούσματα στη χώρα – 2.576 κρούσματα συνολικά

admin
22/07/2024 13:08