28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Τα «ναι», τα «όχι» και τα…«ίσως» των Βερσαλλιών

του Σπύρου Μουρελάτου

Πέραν του επιβλητικού σκηνικού, όπου ο Εμάνουελ Μακρόν φιλοξενεί τους 26 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το παλάτι των Βερσαλλιών, η χθεσινή πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής, δεν αποτέλεσε τομή στα ευρωπαϊκά δρώμενα σχετικά με τις πολυεπίπεδες και σοβαρές επιπτώσεις από το συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ανεπίσημο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών επιβεβαίωσε για πολλούς το προφανές, ήτοι ότι υπάρχει συμφωνία στην ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης, που απειλεί να θέσει στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γηραιά Ήπειρο, πλην όμως, ποια μορφή θα λάβουν οι κυοφορούμενες παρεμβάσεις και πόσο…μακριά είναι διατεθειμένες να φθάσουν οι Βρυξέλλες παραμένει ακόμη άγνωστο.

Στα θετικά της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου, τα τρία κύρια σημεία σύγκλισης του εν εξελίξει ευρωπαϊκού debate. Οι 27 συμφώνησαν στην ενεργοποίηση πανευρωπαϊκού χαρακτήρα παρεμβάσεων κατά των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων σε ενέργεια και αγαθά, είπαν «ναι» στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία με την πρόεδρο της Κομισιόν μάλιστα να βάζει τον πήχη ψηλά προτείνοντας ως καταληκτική προθεσμία το…φιλόδοξο, ως προς την στόχευση, 2027, και αποδέχτηκαν πως η επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης μέσω της αναβάθμισης της αμυντικής της δυνατότητας αποτελεί μονόδρομο, όπως καταδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πέραν των προαναφερθέντων, πάντως, οι χθεσινές διαβουλεύσεις ανέδειξαν και τις αποκλίσεις – εύλογες ως ένα σημείο – εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έχοντας αναθαρρήσει από την περίοδο της πανδημίας, ο Γάλλος πρόεδρος έριξε στο τραπέζι την ιδέα ενός mega ευρωομολόγου για τις αμυντικές και τις ενεργειακές δαπάνες στο πρότυπο περίπου του Ταμείου Ανάκαμψης προ δύο ετών. Ωστόσο, η τολμηρή πρόταση του Εμάνουελ Μακρόν σκοντάφτει προς ώρας στην διαφωνία της Γερμανίας και της «Ομάδος των φειδωλών» προεξαρχούσης της Ολλανδίας, καταδεικνύοντας πως τολμηρές προτάσεις, όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους, συναντούν προς ώρας τουλάχιστον υψηλά εμπόδια.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση δεν ολοκληρώνεται αυτό το διήμερο στο Παρίσι, καθώς σε δύο εβδομάδες οι 27 θα ξαναβρεθούν στις Βρυξέλλες αυτήν την φορά, στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία και θεωρείται κρίσιμο ορόσημο για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων τόσο για το ευρωομόλογο, όσο και για το ποια μέτρα θα προκριθούν τελικώς από την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των κρατών – μελών της Ένωσης δείχνει να απορρίπτει για την ώρα την αμερικανοκίνητη ιδέα ενός εμπάργκου στις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, με το επιχείρημα πως μία τέτοια εξέλιξη θα μετέφερε δυσβάσταχτη οικονομική πίεση στους Ευρωπαίους καταναλωτές κα επιχειρήσεις, καταδεικνύοντας την αναμενόμενα διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, η οποία γειτνιάζει με τη Ρωσία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την ώρα από τα ρωσικά ενεργειακά αποθέματα.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Η συγκινητική αναφορά του Μητσοτάκη στη μητέρα του για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε

editor

Συνεδριάζουν στην Αλεξανδρούπολη οι Επιτροπές Παρακολούθησης του νέου και του τρέχοντος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ

editor

Θ. Πλεύρης: Αυξήσεις θα γίνουν μόνο στα πολύ φθηνά φάρμακα και θα τις καλύψει ο ΕΟΠΥΥ

editor
28/03/2024 17:12