18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Η «χαρτογράφηση» της αγοράς ακινήτων

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Αυξημένες εμφανίζονται οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κι ενοικίασης, εντοπίζονται σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τις σταθερές τάσεις αποκέντρωσης που επέφερε ο νέος τρόπος ζωής και εργασίας.

Στην Περιφέρεια Αττικής, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών παρατηρούνται κυρίως σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στα προάστια, καθώς το μέχρι πρότινος μεγάλο τους μειονέκτημα, η απόσταση από το κέντρο, φαίνεται να αποτελεί πλέον ένα από τα δευτερεύοντα κριτήρια για την επιλογή κατοικίας. Ορισμένες από αυτές τις περιοχές είναι αυτή του Παπάγου, ο Χολαργός, το Πολυδένδρι και τα Βριλήσσια. Στον αντίποδα, στο κομμάτι της ενοικίασης ακινήτων, παρατηρήθηκαν τάσεις σταθεροποίησης αλλά και ελαφράς μείωσης στις ζητούμενες τιμές σε κεντρικές συνοικίες της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη τώρα, η αύξηση τιμών σε περιοχές όπως τα Βασιλικά, το Ελευθέριο Κορδελιό και η Πυλαία φαίνεται πως εναρμονίζεται με την γενικότερη προτίμηση των ενοικιαστών σε κατοικίες εκτός του κέντρου.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται στις εξής περιοχές:

  • Καλλιθέα (-11,8%)
  • Χαλκηδόνα (-8,8%)
  • Λαγκαδάς (-2,3%)
  • Περιοχή Σφαγεία – Ιχθυόσκαλα (-0,8%)

Αντίστοιχα, οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν ως εξής:

  • Λαγκαδάς (-12%)
  • Συκιές (-6%)
  • Περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι (-4%)
  • Ξηροκρήνη – Παναγιά Φανερωμένη (-3%)
  • Νεάπολη (-2%)
  • Κέντρο της Θεσσαλονίκης (-2%)

Έρευνα Generation Rent: Ποια θα είναι η γενιά ενοικιαστών ακινήτων τα επόμενα χρόνια;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Geoaxis, η βέβαιη αδυναμία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού σημερινών νέων να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι διαμορφώνει την γενιά ενοικιαστών (Generation Rent), η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και στις χώρες υψηλής ιδιοκατοίκησης. Να σημειωθεί ότι μεταξύ 1998 και 2019 ο βασικός μισθός προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό έχει ελαφριά μειωθεί, όταν οι αξίες διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 57% με βάση τους δείκτες της Τραπέζης της Ελλάδος. Επιπρόσθετα, οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, η αυστηροποίηση των κριτηρίων τραπεζικής δανειοδότησης, η εργασιακή ανασφάλεια, η παραμονή στην οικογενειακή εστία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μείωση των γάμων/γεννήσεων και η αδυναμία του κράτους να ρυθμίσει την αγορά μέσω προγραμμάτων ανέγερσης φθηνών κατοικιών, δημιουργούν το ιδανικό πλαίσιο για την πλήρη αποφυγή της ανάληψης ρίσκου αγοράς κατοικίας, από τους σημερινούς νέους.

Η απόκτηση στέγης λοιπόν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Η αναζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση, που δεν εξαντλούν τις μηνιαίες αντοχές ενός οικογενειακού προϋπολογισμού αποτελεί έναν αγώνα δρόμου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ProfitLevel, ταχύτερη απόδοση στην τιμή αγοράς για έναν αγοραστή είναι να διαθέσει προς ενοικίαση ένα διαμέρισμα στην Αθήνα ή στη Βαλένθια της Ισπανίας, αφού μέσα σε μόλις 17 χρόνια έχει αποσβέσει τα χρήματα της αγοράς.

«Καίνε» Γλυφάδα και Παλαιό Ψυχικό

Ένα πολυτελές καινούριο διαμέρισμα στην περιοχή του Γκολφ της Γλυφάδας με πισίνα, με επιφάνεια 230 τ.μ. και υψηλές ενεργειακές προδιαγραφές, πωλείται αυτή την περίοδο με τιμή πάνω από 4 εκατ. ευρώ ή αλλιώς κοντά στα 18.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η τιμή είναι έξι φορές επάνω σε σύγκριση με τη μέση τιμή που καταγράφεται στην αγορά για το δημοφιλές προάστιο των νοτίων προαστίων, που είναι σταθερά μία από τις πρώτες επιλογές τόσο για τους ΄Έλληνες όσο και για τους ξένους υποψήφιους αγοραστές.

Πέντε με έξι φορές επάνω είναι και οι ανώτατες τιμές που καταγράφονται αυτή τη στιγμή και στην περίπτωση του Παλαιού Ψυχικού, σε σύγκριση με τη μέση τιμή των 2.500 ευρώ ανά τ.μ. των βορείων προαστίων που βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο, όπως κατατάσσουν την περιοχή οι μεσίτες: για διαμέρισμα πιο καινούριο, όπως πλασάρεται στις αγγελίες, κατασκευής του 2009, δευτέρου ορόφου και επιφάνειας 99 τ.μ. η ζητούμενη τιμή είναι στο 1,3 εκατ. ευρώ ή αλλιώς κοντά στα 13.500 ευρώ ανά τ.μ.! Μάλιστα, όταν πρόκειται για μονοκατοικία 150 τ.μ. στην περιοχή του Αρσακείου σε οικόπεδο 1.150 τ.μ., με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, το νούμερο ανεβαίνει στα 2,2 εκατ. ευρώ ή αλλιώς πάνω από 14.500 ευρώ ανά τ.μ.

Κι ενώ πλέον έχει μπει η τρίτη χρονιά της πανδημίας, στην εγχώρια αγορά κατοικίας η άνοδος των τιμών, είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοικίαση, συνεχίζεται και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες, ακολουθώντας, άλλωστε, και την τάση που καταγράφεται μέσα στην πανδημία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα κινείται γύρω στο 73- 75%. Αυτό σημαίνει ότι το 25% των νοικοκυριών ζει σε μισθωμένες κατοικίες, όντας εκτεθειμένο στις ιδιομορφίες της ελληνικής κτηματαγοράς. Μετά από μια δεκαετή κρίση, όπου οι τιμές «βούτηξαν» ως και 48%, πλέον ανακάμπτουν με ρυθμούς γύρω στο 9%, συμπαρασύροντας και τις τιμές των ενοικίων, που ούτως ή άλλως επέδειξαν ανθεκτικότητα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε τρεις εβδομάδες η επίσημη έγκριση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

editor

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ευρωπαϊκή οικονομία

editor

Έρχονται «καυτά» εκκαθαριστικά: 500 ευρώ ο μέσος φόρος στις φορολογικές δηλώσεις

admin
18/04/2024 22:24