18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Η αυτοπεποίθηση της Αθήνας, ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν

του Σπύρου Μουρελάτου

Ηθικά σωστή και εθνικά επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση του να συμπαραταχθεί στο πλευρό των συμμάχων του στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να αποστείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, η οποία υφίσταται εδώ και μία εβδομάδα τη ρωσική εισβολή.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την κυβερνητική πολιτική διερωτώμενος με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσει η Αθήνα στο μέλλον τη συνδρομή των συμμάχων της, εάν ο μη γένοιτο προκληθεί, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει επί μακρόν την τουρκική επιθετικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται πεπεισμένος ότι η Αθήνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Εκτιμά, δε, πως η σφοδρή εναντίωση της Δύσης στον ρωσικό αναθεωρητισμό ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας και στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς θεωρεί πως η πάγια πολιτική των προκλήσεων, που ακολουθεί η Άγκυρα δεν βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα, ούτε όμως και την ανοχή της Δύσης.

Ο πρωθυπουργός για δεύτερη φορά μέσα σε ένα τριήμερο επανέλαβε πως είναι ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Στην κυβέρνηση επιδεικνύουν την αυτοπεποίθηση πως σε μία συγκυρία, που συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο, τυχόν συνάντηση των δύο ηγετών θα συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης, που καλλιεργεί η Άγκυρα. Ασφαλώς και ουδείς στην κυβέρνηση τρέφει την ψευδαίσθηση πως μία τέτοια συνάντηση θα εξάλειφε τα προβλήματα, τα οποία υποδαυλίζει συστηματικά η Τουρκία, ωστόσο, η ελληνική διπλωματία τάσσεται σταθερά υπέρ της πολιτικής των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, προκειμένου να προλαμβάνονται οι εστίες έντασης.

Η Αθήνα εκτιμά ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα η Τουρκία θα χαμηλώσει αισθητά τις κορώνες έναντι της χώρας μας, καθώς ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα απόκρουσης του ρωσικού επεκτατισμού και εμφανίζονται εξαιρετικά αρνητικοί σε ακόμη μία εστία έντασης στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Επίσης, σε  μία περίοδο έντονης κινητικότητας η επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν εκπέμπει το μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα πως η Αθήνα αναζητά παγίως την εξομάλυνση των σχέσεων της με όλους τους γείτονες της συμπεριλαμβανομένης και της Άγκυρας.

Μάλιστα, ενδεχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο τις επόμενες εβδομάδες θα προηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα του ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, συνάντηση, που θα υπογραμμίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο, που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Βουλή: «Διαλύεται» τη Δευτέρα ενόψει εκλογών

admin

Έφυγε από τη ζωή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός

editor

«Λοιπόν, σήμερα δεν ξέρω αν το προσέξατε… είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»

admin
18/04/2024 23:47