25 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ευρωπαϊκή οικονομία

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Νέα οικονομικά αδιέξοδα στην Ευρώπη δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις έχουν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτές, εν μέσω φόβων για επιβεβαίωση των χειρότερων σεναρίων, δηλαδή για ουσιώδη διαταραχή στις προμήθειες ρωσικού αερίου, υπό το βάρος των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, που αυστηροποιούνται μέρα με τη μέρα.

Σήμερα, το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ έφτασε μία ανάσα από τα 200 ευρώ, στα 199,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πετρέλαιο μπρεντ πλησίασε τα 120 δολάρια το βαρέλι. Οι αγορές φαίνεται να φοβούνται ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. θα μπορούσαν να «στοχεύσουν» σε φορτία ρωσικού αερίου, έστω και αν η τράπεζα της Gazprom δεν περιλήφθηκε στη λίστα των ρωσικών τραπεζών που αποκλείστηκαν από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, ενώ οι ροές από όλους τους ρωσικούς αγωγούς -συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διέρχονται από την Ουκρανία- όχι απλά συνεχίζονται κανονικά, αλλά και βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.

Η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 282 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκαλώντας οξύτατη ανησυχία. Και τούτο διότι η σταθεροποίηση των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος στα σημερινά επίπεδα «μεταφράζεται» σε τιμές ρεύματος στη λιανική πάνω από 300 ευρώ/MWh και περαιτέρω επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, κατά την περίοδο που το «κεντρικό σενάριο» -που είχε καταρτιστεί πριν από το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και φαντάζει πλέον παρωχημένο- προέβλεπε έναρξη της πορείας βαθμιαίας αποκλιμάκωσης των τιμών.

Επιδοτήσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε διεύρυνση των κλιμακίων κατανάλωσης για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και για τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα την ελαφρά αύξηση του ποσού της επιδότησης.

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας προς τους προμηθευτές, οι επιδοτήσεις, που συνεχίζονται τον Μάρτιο για έβδομο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο τον Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh (από 300 kwh) η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ρεύματος, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Χρηματοδότηση ΜΜε με ευνοϊκούς όρους από την ΕΤΕ και την ΕΑΤ

editor

Κοινωνικό μέρισμα: Στις 267.342 έφτασαν οι αιτήσεις

admin

Ένταξη έργου ΔΕΥΑ Ορεστιάδας προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ με ΦΠΑ, απ’ τον υπουργό Εσωτερικών

editor
25/07/2024 22:06