29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Κυβερνητικό σχέδιο απορρόφησης των κραδασμών από το ράλι των τιμών της ενέργειας

του Σπύρου Μουρελάτου

Νέα δεδομένα, άκρως ανησυχητικά, σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της ακρίβειας, αντιμετωπίζει εκ των πραγμάτων και η ελληνική κυβέρνηση στο φόντο της εν εξελίξει εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το νέο ράλι στις τιμές της ενέργειας και η σχεδόν αυτόματη μετακύλιση του σε είδη πρώτης ανάγκης υποχρεώνει το Μέγαρο Μαξίμου να επαναχαράξει την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη οικονομική πολιτική, καθώς η ανάγκη θωράκισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μεταβάλλει εκ νέου τις προτεραιότητες και συμπιέζει έτι περαιτέρω τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Σε πρώτο χρόνο η θετική ανταπόκριση της ΕΕ στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποδείξει η Κομισιόν τρόπους και εργαλεία, ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στις σημαντικές ανατιμήσεις, που διαπιστώνονται είναι μία το δίχως άλλο ενθαρρυντική εξέλιξη. Ούτως η άλλως, η δέσμη προτάσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, ώστε να υπάρξει εκ των πραγμάτων ανακούφιση και στήριξη καταναλωτών πολιτών και επιχειρήσεων καλύπτει τις ανησυχίες του συνόλου σχεδόν των εταίρων μας, προεξαρχούσης της Γερμανίας, που υφίσταται τεράστια πίεση τόσο στο μέτωπο της ενεργειακής επάρκειας, όσο και στο αντίστοιχο των τιμών.

«Είμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι είναι αναπότρεπτο να υπάρξουν οικονομικές συνέπειες. Ο πρωθυπουργός προσήλθε χθες στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του σειρά προτάσεων για την άμβλυνση των εξαιρετικά δυσμενών συνεπειών από την οικονομική κρίση η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η δημιουργία Ευρωπαϊκού ταμείου που θα χρηματοδοτείται από μελλοντικά έσοδα από το χρηματιστήριο ρύπων, εκτιμάται ότι η ισχύς του θα ανέρχεται σε δεκάδες δις ευρώ και ως εκ τούτου θα μπορέσει να στηρίξει ουσιαστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εξ ίσου σημαντική, όσο και επίκαιρη είναι και η ελληνική πρόταση περί εξαίρεσης των δαπανών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τους δημοσιονομικούς στόχους. Μία τέτοια προοπτική δεν είναι ξένη προς τις Βρυξέλλες, καθώς κάτι ανάλογο ίσχυσε και εν καιρώ πανδημίας. Το timing μοιάζει επίσης πρόσφορο, καθώς οσονούπω ξεκινά η ενδοευρωπαϊκή συζήτηση για την αναμόρφωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας με την Ελλάδα να συντάσσεται με εκείνο το στρατόπεδο, που δεν προκρίνει την επάνοδο σε αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο υπέρ της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Βάσει του σκεπτικού της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη τα κράτη – μέλη αναμένεται να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να παράσχουν ουσιαστική βοήθεια σε πολίτες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αντλώντας εμπειρία από την εποχή της πανδημίας εισηγείται και την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου κεντρικά από τις Βρυξέλλες, ώστε να απορροφηθεί μέρος της υπέρογκης αύξησης της τιμής του.

Στα καθ’ ημάς, η κυβέρνηση καλείται να λύσει ακόμη μία σπαζοκεφαλιά, καθώς η δεδομένη πλέον επέκταση της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα πρέπει να ανατρέπει την ούτως ή άλλως εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία. Επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει καταναλωτές και επιχειρήσεις, ωστόσο, καθίσταται σαφές πως τυχόν παράταση του πολέμου στην Ουκρανία και ως εκ τούτου και των παρενεργειών του στενεύει επικίνδυνα τα περιθώρια για την χορήγηση ενός εφ απάξ οικονομικού βοηθήματος στους πλέον ευάλωτους εν όψει του Πάσχα.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Προεκλογική ομιλία του υποψήφιου βουλευτή με την Ελληνική Λύση στο ν. Έβρου Πάρη Παπαδάκη

editor

Προκλητικός ο Ερντογάν: Θα πω στον Μητσοτάκη να σταματήσει τα εξοπλιστικά

editor

Χρ. Τοψίδης: Στόχος μας είναι να φέρουμε μια νέα νοοτροπία διοίκησης στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

editor
29/03/2024 16:29