8 Δεκεμβρίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Σωτ. Σέρμπος – ΔΠΘ: Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας μέσα από την Ρωσο-Ουκρανική κρίση

Για τη Ρωσο – Ουκρανική κρίση μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής ΔΠΘ, Σωτήρης Σέρμπος. Με αφορμή την πολυπληθή παρουσία των Ελλήνων Ομογενών στην περιοχή και ιδίως στην Μαριούπολη ο κ. Σέρμπος σημείωσε ότι «η Μαριούπολη δεν θα βρίσκεται στον πυρήνα της Ουκρανικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα, το ΓΕΕΘΑ, έχει εκπονήσει κάποια σχέδια γιατί έπρεπε να προετοιμαστούν για όλα τα δυνατά σενάρια, αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει σήμερα είναι η ασφάλεια αυτών των ανθρώπων. Ορισμένοι είχαν ήδη μετακινηθεί με λεωφορεία τις προηγούμενες εβδομάδες».

Αναφερόμενος στο διαμορφωθέν σκηνικό σημείωσε: «Βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής και όχι στην αρχή τους τέλους, ειδικά μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας σημειώνοντας πως «τα συμφέροντα Τουρκίας και Ρωσίας ιστορικά, πέρα από το πλέγμα σχέσεων που υπάρχει, είναι καθαρά ανταγωνιστικά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Υπάρχουν λόγοι που και η Τουρκία δεν θα ήθελε μια μεγάλη κλιμάκωση της κρίσης γιατί της δημιουργεί ένα ζήτημα στη διατήρηση των ισορροπιών.

Η Τουρκία θα στηρίξει το ΝΑΤΟ, θα στηρίξει την Ουκρανία. Θα παραμείνει ένας απολύτως, περισσότερο από ποτέ, απαραίτητος κρίκος για τους Δυτικούς και τους Αμερικανούς για να κρατήσουν την ισορροπία δυνάμεων στη Μαύρη θάλασσα. Αυτό το γνωρίσαμε ήδη από το 2014 στην πρώτη κρίση στην Ουκρανία και στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Ο ρόλος των Στενών αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο».

Τέλος, χαρακτήρισε πολύ θετικό για την Ελλάδα την ελληνοαμερικανική αναβάθμιση των σχέσεων με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη. «Κανείς δυτικός δεν θέλει μεγαλύτερη εξάρτηση από την Τουρκία», είπε, σημειώνοντας ότι έτσι «Αναβαθμίζεται και ο ρόλος της Ελλάδας».

Related posts

Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων της 12ης μηχανοκίνητης μεραρχίας πεζικού στην Αλεξανδρούπολη(φωτο)

editor

Στ. Καλαφάτης για 25η Μαρτίου: Παρά τις τεράστιες δυσκολίες της συγκυρίας, συνεχίζουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, της δημιουργίας και της εθνικής περηφάνιας

editor

Ξάνθη: Αξιωματικός αυτοκτόνησε εν ώρα υπηρεσίας μέσα στο στρατόπεδο

editor
08/12/2022 19:07