24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Γιατί είμαστε με την Ουκρανία;

του Σπύρου Μουρελάτου

Επικίνδυνο προηγούμενο κινδυνεύει να καθιερώσει στις διεθνείς σχέσεις ο απροκάλυπτος ακρωτηριασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, που μεθοδεύει τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία. Εν προκειμένω η απόλυτη επικράτηση του δικαίου του ισχυρού έναντι του Διεθνούς Δικαίου και δη του απαραβίαστου της αρχής περί κυριαρχίας των εθνών – κρατών επιστρέφει το διεθνές σύστημα αιώνες πίσω, όπου επικρατούσαν συνθήκες ζούγκλας. Καθιστά, δε, τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τον φυσικό ηγέτη όλων όσοι επιβουλεύονται την διεθνή νομιμότητα και εννοούν να ανατρέψουν το υφιστάμενο status quo.

Η απόλυτη καταδίκη των πρακτικών, που επιλέγει στο πεδίο, αλλά και στη διπλωματία η Μόσχα από την ελληνική κυβέρνηση δεν πηγάζει μόνο από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα ως πυλώνας της περιφερειακής σταθερότητας και ως δύναμη status quo αντιμάχεται σθεναρά την όποια επιδίωξη ανατροπής γεωπολιτικών δεδομένων αιώνων, που έχουν ρυθμιστεί μέσω εν ισχύ διεθνών συνθηκών.

Με άλλα λόγια η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να κωφεύει έναντι κατάφωρων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί έχει στα ανατολικά της σύνορα μία δύναμη, την Τουρκία, που εκ των πραγμάτων συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας και η οποία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας εγείροντας ακραίες και ανιστόρητες αξιώσεις σε βάρος της Αθήνας.

Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν δύναται να δικαιολογήσει, πολλών μάλλον να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα βίαιης αλλαγής συνόρων και δη σε ευρωπαϊκό έδαφος, όταν η Τουρκία έχει προ ολίγων μηνών καταθέσει έγγραφο στον ΟΗΕ, με το οποίο αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όσο αυτά παραμένουν στρατιωτικοποιημένα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματισμένη από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Η ηγεσία της θεωρεί δε πως πρέπει να υπάρξει δυναμική απάντηση της Δύσης κατά των ρωσικών ενεργειών, ειδάλλως, όπως λέγεται ανοίγει μία…κερκόπορτα, που δύναται να διαβρώσει το διεθνές σύστημα, όπως το γνωρίζουμε έως σήμερα.

Τρόμος από το ράλι τιμών

Σε οικονομικό επίπεδο, η κλιμάκωση στη ρωσο – ουκρανική μεθόριο επιφυλάσσει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών. Ήδη, οι ρωσικές απειλές περί σημαντικών ανατιμήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση και του ηλεκτρικού ρεύματος, έρχονται σε μία περίοδο, που η παγκόσμια οικονομία πασχίζει να ανακάμψει από το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού.

Στα καθ’ ημάς η εξίσωση, όπως διαμορφώνεται μοιάζει δυσεπίλυτη: η κυβερνητική δέσμευση για εξακολούθηση της παροχής βοήθειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της στις τιμές βασικών αγαθών προσκρούει αφ’ ενός στις πεπερασμένες δυνατότητες του προϋπολογισμού, αλλά και στην ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να λύσουν τη σπαζοκεφαλιά. Ήδη από αργά χθες βράδυ ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρούν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με το εφ’ άπαξ οικονομικό βοήθημα που σχεδιάζεται να δοθεί εν όψει Πάσχα στους οικονομικά ασθενέστερους έως ότου υπάρξει καθαρή εικόνα για το που θα διαμορφωθούν οι τιμές στην ενέργεια και το κυριότερο πόσο θα διαρκέσει το πολεμικό σκηνικό στην Ανατολική Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση εξακολουθούν να τονίζουν πως η εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων με στόχο την ενίσχυση των πλέον ευάλωτων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το δρομολογούμενο επίδομα δεν θα ληφθούν πριν από τα τέλη του επόμενου μήνα.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο

editor

Ψηφοδέλτια ΝΔ: Αντιδράσεις και αιχμές από «κομμένους»

admin

Ξεκάθαρη παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ερντογάν: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών

editor
24/04/2024 16:18