20 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό η Αθήνα λόγω της Ουκρανικής κρίσης

του Σπύρου Μουρελάτου

Όλα τα σενάρια και δη αυτά, που σχετίζονται με την διατήρηση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο τέθηκαν επί τάπητος κατά την πρωινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο φόντο των δραματικών γεγονότων, που συμβαίνουν από χθες βράδυ στη ρωσο – ουκρανική μεθόριο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου: «στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί». Αναφορικά με το «καυτό» ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι «εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας».

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, στην κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση της επάρκειας της χώρας σε φυσικό αέριο, μολονότι είναι διάχυτος ο προβληματισμός για την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και τις επιπτώσεις αυτής στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τονίστηκε πως η χώρα μπορεί να αναπληρώσει τυχόν απώλειες από την διακοπή ορισμένων αγωγών είτε μέσω υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία ή την Αίγυπτο ή και μέσω της τροποποίησης του μείγματος στην παραγωγή από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα εφοδιασμού φυσικού αερίου στην χώρα μας» επεσήμανε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εξήγησε πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα μας» και διαβεβαίωσε ότι «η χώρα έχει προγραμματίσει μία σειρά από ενέργειες ώστε να μην στερηθούμε φυσικό αέριο, είτε με το υγροποιημένο φυσικό αέριο ( LNG ) είτε με αλλαγή και τροποποίηση του μείγματος σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα προβλήματα σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικού βοηθήματος στους πλέον ευάλωτους εν όψει του Πάσχα ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού, ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε ανθρώπους, που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη» στο φόντο των σημαντικών ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά. Προσέθεσε, δε, ότι «όταν θα είμαστε έτοιμοι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις» και υπενθύμισε ότι τα επικείμενα μέτρα θα είναι «στοχευμένα, σωστά μετρημένα και ζυγισμένα μέσα στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Σε ρόλο υβριστή της Ευρώπης και πάλι ο Ερντογάν – Η υποκρισία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

editor

Πρωτοβουλίες προς όφελος των αγροτών αναλαμβάνει η ΕΕ – Τις προτάσεις χαιρέτισε ο Λ. Αυγενάκης

editor

Κυβέρνηση για αλλοδαπούς στον Έβρο: Θα αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος – Σε επικοινωνία με την Τουρκία

editor
20/06/2024 8:19