5 Δεκεμβρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Σχέδιο ενεργειακής επάρκειας ενεργοποιεί η Αθήνα στο φόντο της ουκρανικής ανάφλεξης

του Σπύρου Μουρελάτου

Συναγερμό προκαλούν στην Αθήνα τα τύμπανα πολέμου, που ηχούν περισσότερο από ποτέ στα Ρωσο – ουκρανικά σύνορα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζει κατά πληροφορίες προχωρημένη ετοιμότητα, προκειμένου να διασφαλίσει τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Καίτοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την εκτίμηση πως ακόμη και στο σενάριο μιας ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, η χώρα μας διαθέτει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις, το γεγονός πως το 35% των ελληνικών αναγκών σε φυσικό αέριο προέρχεται από τη Ρωσία μετατρέπει το στόχο της εφοδιαστικής ασφάλειας σε εξόχως απαιτητική πρόκληση. Ανώτερη κυβερνητική πηγή τονίζει πως είτε στο ήπιο σενάριο, ήτοι την διακοπή της λειτουργίας των αγωγών από Ουκρανία και Λευκορωσία, είτε στο πιο «σκληρό» σενάριο, αυτό της διακοπής λειτουργίας όλων των αγωγών, συμπεριλαμβανομένου και του Turkstream, που φθάνει έως την χώρα μας η χώρα μας είναι έτοιμη να προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές διασφαλίζοντας την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, ή ίδια γραμμή πληροφόρησης εξέφραζε τη συγκρατημένη αισιοδοξία πως η Ελλάδα πλήττεται λιγότερο από τα περισσότερα ευρωπαικά κράτη μην παραγνωρίζοντας, πάντως, ότι το ενεργειακό κόστος θα έπαιρνε εκ νέου την ανιούσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό, εξάλλου, ήταν και το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υπουργών Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου καθώς και των επικεφαλής της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΡΑΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διατυπώθηκε η αισιοδοξία πως ακόμη και στο απευκταίο σενάριο της ανάφλεξης, ο αγωγός Turkstream  που μεταφέρει στην χώρα μας ρωσικό φυσικό αέριο θα ήταν από τους τελευταίους, που θα ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Όπως ελέχθη, πάντως, ακόμη και στην περίπτωση της διακοπής της λειτουργίας του…ουκρανικού διαδρόμου, αζέρικο φυσικό αέριο θα έφθανε στην χώρα μας μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Από την κυβέρνηση επιμένουν πως η λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας στο Σαρωνικό στο μέγιστο της χωρητικότητας τους θα ήταν μία επαρκής απάντηση, ενώ προς αναπλήρωση των απωλειών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την Ουκρανία η Ελλάδα έχει και την εναλλακτική του υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία, μολονότι η τιμή του τελευταίου είναι αρκούντως «αλμυρή».

Επιπλέον, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πως υπάρχει απόθεμα στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, ενώ θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και λιγνιτικές μονάδες. Επαφές υπάρχουν και με την Αίγυπτο, ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει συμφωνία για την δημιουργία μίας δευτερογενούς αγοράς, εφ’ όσον η ανατολική Ουκρανία τυλιχθεί στις φλόγες.

Πάντως, η πιθανότητα ενός έστω και βραχύβιου Ρωσο – ουκρανικού πολέμου ξυπνά εφιαλτικές μνήμες στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Εξ ου και οι Βρυξέλλες έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες σε ένα διπλωματικό ντεμαράζ χάριν του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των κρατών – μελών, της διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας, αλλά και της εξάντλησης των διπλωματικών μέσων, ώστε να αποφευχθεί περαίτερω κλιμάκωση στα Ρωσο – ουκρανικά σύνορα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μισέλ εν όψει και της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Αφρικής στις Βρυξέλλες. Μολονότι το επίσημο πρόγραμμα της Συνόδου δεν έχει αλλάξει, το Ρωσο – ουκρανικό μέτωπο αναμένεται να κυριαρχήσει στις διμερείς και πολυμερείς επαφές των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία πιθανώ σαν μετατρέψουν το προσεχές διήμερο σε μία άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με αποκλειστικό αντικείμενο την ουκρανική κρίση.

Εξάλλου, αναφορές στην προετοιμασία της χώρας μας στο φόντο της κρίσιμης κατάστασης στη Ρωσο – ουκρανική μεθόριο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει η σημερινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου με τις συμβάσεις για την απόκτηση επιπλέον 6 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, των φρεγατών Belharra, αλλά και των τορπιλών των υποβρυχίων. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει πως η Αθήνα προετοιμάζεται δεόντως για να αντιμετωπίσει τυχόν αναστάτωση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Ορμώμενος δε από τα σύννεφα πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει κατά πληροφορίες πως οι αποσταθεροποιητικές τάσεις, που διαπιστώνονται, επιβάλλουν εγρήγορση, ενότητα και αναβάθμιση του αποτρεπτικού της χώρας, επικρίνοντας σφόδρα κατ’ αυτόν τον τρόπο την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τη σύμβαση των Rafale.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Μαχητικά Rafale: Ερχονται στην Τανάγρα στις 2 Φεβρουαρίου -Θα συμμετέχουν σε ασκήσεις με Mirage 2000-5 και F-16

editor

Άλυτοι γρίφοι, πάνω σ’ ένα αχαρτογράφητο σκηνικό

editor

Ακάρ: Λανθασμένοι οι υπολογισμοί της Ελλάδας για το Καστελλόριζο – Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα

editor
05/12/2024 0:42