30 Ιουνίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Την Αλεξανδρούπολη επισκέφτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης

Επίσκεψη ΥΝΑΝΠ

Το παρόν έδωσε στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή 11 Φλεβάρη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Εκεί ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε με την Διοίκηση του ΟΛΑ, τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και το δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, όπου συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν το λιμάνι.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη, και στη 13:00 το μεσημέρι εγκαινίασε το νέο υπερσύχρονο πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού το οποίο αποκτήθηκε το 2021.  Πρόκειται για το 8ο συνολικά, σκάφος με ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό, που εντάσσεται στον στόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Λίγη ώρα αργότερα πραγματοποίησε σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού με όλους τους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε σε σύντομη ομιλία του:

«Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή ενισχύονται σημαντικά, με το σύγχρονο αυτό περιπολικό σκάφος, ενώ παράλληλα, ενισχύεται και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού αλλά και των επισκεπτών, αφού το σκάφος διαθέτει σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό και μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια οποιοδήποτε περιστατικό».

«Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξήρε για μία ακόμη φορά το συνολικό και πολύπλευρο έργο των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που επιχειρούν με θάρρος, αποφασιστικότητα και τόλμη, με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με απόλυτη προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και προστατεύουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης».

Λιμενικό σώμα

Τις ευχαριστίες του κ. Πλακιωτάκη δέχτηκε και ο περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, για την αποφασιστική συνδρομή στη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου σκάφους από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Στο πλευρό του υπουργού καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης βρισκόταν ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης. Πρόκειται για αξιωματικό με άριστη γνώση της ευρύτερης περιοχής της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου, με τον οποίο η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος συνεργάζεται πυκνά ειδικά για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων Τούρκων δουλέμπορων και λαθρέμπορων που ενεργούν στο «Δέλτα» του Έβρου.

Επενδύσεις

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε παράλληλα χρηματοδότηση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, λέγοντας:

«Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής εντασσόμενο σε ένα συνολικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνολική αξιοποίηση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, σημείωσε:

«Με περηφάνια μπορώ να πω ότι σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος ένταξης 8 συνολικά περιπολικών σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό στα επιχειρησιακά μέσα του Σώματος. Το έργο του Λιμενικού Σώματος είναι από της ιδρύσεώς του πολυσχιδές και πολυεπίπεδο, αλλά οι σημερινές συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα στελέχη μας είναι ιδιαίτερα πιεστικές. Θέλω να γνωρίζετε ότι την τελευταία μόνο δεκαετία, έγιναν περισσότερες από 8.000 επιτυχημένες διακομιδές ασθενών από νησιωτικές περιοχές με πλωτά μέσα του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη και υπό τον συντονισμό πάντα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Σώματος».

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την παράδοση του περιπολικού σκάφους με ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό στη Σαμοθράκη, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει και να χρηματοδοτεί και άλλες ιδέες και έργα ανάλογης σπουδαιότητας και σημασίας.

Τον λόγο πήραν και οι τρεις βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος από την πλευρά του, τόνισε ότι:

«Η επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας στη Σαμοθράκη αναδεικνύει πέρα από την επιχειρησιακή ικανότητα και συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος και το ανθρωπιστικό στοιχείο».

Ο κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή παρουσία του κ. Πλακιωτάκη επικαιροποιεί το ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης για το νόμο. Ο κ. Σταύρος Κελέτσης σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι:

«Βασικός παράγοντας για να μείνουν οι νησιώτες στο νησί τους είναι το αίσθημα ασφάλειας το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τη σημερινή ένταξη του συγκεκριμένου σκάφους στο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος της Σαμοθράκης».

Τέλος, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος, ευχαρίστησε τον υπουργό για την οριστική επίλυση του θέματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη και για το νέο σκάφος, αλλά και τον κ. Μέτιο καθώς έγινε πραγματικότητα με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας.

Στην τελετή ένταξης του νέου σκάφους έδωσαν το παρόν ο Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο Διοικητής του Δ’ Σ.Σ αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ο Λ.Α., Κώστας Χατζημιχαήλ και Κώστας Χατζηκωνσταντίνου αντίστοιχα καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αίτημα ίδρυσης Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη

Ο Υπουργός, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του λιμένα, που είναι σε εξέλιξη, τοποθετώντας χρονικά την ανάδειξη αναδόχου στα μέλη Μαϊου και την ολοκλήρωση των διαδικασιών αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ως τα τέλη του 2022.

Συγκεκριμένα ανέφερε: 

«O προνομιακός, γεωστρατηγικός και γεωπολιτικός ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, συνδυαστικά με τη δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την αξιοποίηση του λιμένα, ως πύλη για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, με σημαντικότατα οφέλη για την τοπική οικονομία, αλλά και την τοπική κοινωνία Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουμε αποδείξει ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι αντιμετωπίζουμε τα θέματα της ακριτικής Ελλάδας με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Όταν προέκυψαν τα ζητήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, το Υπουργείο τα αντιμετώπισε άμεσα.

Το θέμα αυτό προέκυψε πριν 21 χρόνια, έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως, όμως, άλλαξε ο τρόπος προσέγγισης τέτοιου είδους ζητημάτων. Ποτέ δεν έγινε ανάλυση δεδομένων και παραμέτρων, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένος προγραμματισμός. Θα δώσω εντολή να αναλυθούν όλα τα δεδομένα των προτάσεων, ώστε να υπάρξει μια τεκμηριωμένη εισήγηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν και το εθνικό όφελος που μπορεί να προκύψει από μια σημαντική επένδυση. Γνωρίζω πολύ καλά το θέμα, δεν είμαι εδώ για πρόσκαιρες εντυπώσεις και υποσχέσεις».

DASTERI A.E

Ο κ.Πλακιωτάκης πριν βρεθεί στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, επισκέφθηκε την εταιρεία ηλεκτροφωτισμού DASTERI A.E της οικογένειας Δαστερίδη, αφού διατηρεί φιλικές σχέσεις εδώ και χρόνια με την οικογένεια των ιδιοκτητών της. Ο ίδιος έκανε δηλώσεις και αποθέωσε την συγκεκριμένη εταιρεία.

Related posts

To Προεδρικό Μέγαρο πλέον θα “κοσμεί” το έργο που κεντήθηκε από 200 Θρακιώτισσες! (video)

editor

Στα 65.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στον Έβρο (video)

editor

Η διοίκηση του ΠΓΝΑ αποχαιρετά με οδύνη την Σοφία Μπαταούδη

editor
30/06/2022 6:56