29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Κρουαζιέρα (θα σε πάω) για γαστρονομία και οινοτουρισμό

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Δυναμικό ξεκίνημα της σεζόν στη Θεσσαλονίκη

Στις 5 Φλεβάρη έκανε ποδαρικό για το 2022 το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο Λιμένα της Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας το δυναμικό ξεκίνημα της νέας σεζόν κρουαζιέρας. Το σταδιακό «άνοιγμα» ευρωπαϊκών χωρών συνάμα με τις νέες ταξιδιωτικές οδηγίες διασφαλίζοντας έτσι το κομμάτι της υγείας και της ασφάλειας για τους επισκέπτες, μας κάνει να αισιοδοξούμε για την φετινή τουριστική σεζόν.

Για το 2022, ο οργανισμός λιμένος Θεσσαλονίκης έχει ήδη 55 επιβεβαιωμένες αφίξεις κρουαζιέρας, από 11 διαφορετικές εταιρείες και 15 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα, το 55% των αφίξεων κρουαζιέρας του 2022 θα είναι αφίξεις homeporting, αναδεικνύοντας το Λιμένα της Θεσσαλονίκης ως ένα διεθνές λιμάνι επιλογής για έναρξη ή τερματισμό κρουαζιέρας, με δυνατότητα επιβίβασης ή αποβίβασης επιβατών.

Σύμφωνα με την ΟΛΘ ΑΕ, οι 11 εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν κρουαζιέρες στη Θεσσαλονίκη φέτος είναι οι εξής:

  1. «Viking Cruises»,
  2. «Celestyal Cruises»,
  3. «Azamara Cruises»,
  4. «Celebrity Cruises»,
  5. «Croiseurope Cruises»,
  6. «Hapag Lloyd Cruises»,
  7. «Mano Cruises»,
  8. «Noble Caledonia»,
  9. «Norwegian Cruise Line»,
  10. «Oceania Cruises» και
  11. «Silversea Cruises».

Γαστρονομία και Οινοτουρισμός

Τα τελευταία χρόνια ο γαστρονομικός τουρισμός όπως και ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών οι οποίοι επιδιώκουν να συνδυάσουν τη ταξιδιωτική εμπειρία με την αναζήτηση γαστρονομικών γεύσεων και απολαύσεων.

Η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε από την Unesco και όχι άδικα ως πόλη της γαστρονομίας. Ο Guardian στην ειδική ταξιδιωτική του ενότητα, αναδεικνύει την τοπική κουζίνα, τις καταβολές από τη Μικρά Ασία, τις συνταγές που ανατρέχουν στην εποχή του Βυζαντίου, αναδεικνύοντας την πτυχή του γαστρονομικού τουρισμού.

Αρκετοί τουρίστες επιλέγουν τη χώρα για γαστρονομικό τουρισμό και οινοτουρισμό. Ως γαστρονομικός τουρισμός ορίζεται η συνολική δραστηριότητα που πηγάζει από τη συμμετοχή των επισκεπτών σε εμπειρίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος ως οριζόντιο στοιχείο που εμπλουτίζει και ενισχύει όλες τις μορφές του τουριστικού προϊόντος. Ο Οινοτουρισμός, για παράδειγμα, αφορά στην παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιητικές και οινοπαραγωγικές (αμπελώνες) εγκαταστάσεις. Άλλωστε η Ελληνική οινοποιία βρίσκεται μέσα στις καλύτερες παραγωγές κρασιού. Όχι μόνο για ποικιλίες σταφυλιού που παράγονται αποκλειστικά στην χώρα μας, αλλά και τα γόνιμα εδάφη.

Πάνω από τα επίπεδα του 2019 θα κινηθεί το φετινό καλοκαίρι

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του πως:

«Η εικόνα που παίρνουμε από τους tour operators, τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, την κρουαζιέρα, είναι πολύ καλή. Από τις πρώτες ημέρες του 2022 διαπιστώνουμε κατακόρυφη αύξηση των προκρατήσεων».

Μεγάλη είναι η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τουριστικό οργανισμό TUI Group, που εκτιμά πως η δραστηριότητά του θα προσεγγίσει φέτος τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η TUI Group ανακοίνωσε βελτιωμένα αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο την Τρίτη και παρουσίασε τις εκτιμήσεις της για το 2022, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως παρατηρεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αύξηση στη μέση τιμή, της τάξης του 22%. Αποδίδει δε τις αυξήσεις αυτές σε ακριβότερες επιλογές των πελατών της, όπως για καλύτερα δωμάτια και περισσότερες υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Group, Φρίντριχ Γιούσεν, προέβλεψε πως φέτος θα μπορέσει να φέρει στην Ελλάδα 3 εκατ. ταξιδιώτες έναντι περίπου 2,8 εκατ. το 2019.

Η TUI δήλωσε χθες πως διαπιστώνει:

«Μια πολύ ισχυρή δυναμική κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2022, η οποία λόγω της παραλλαγής Ομικρον παρουσίασε μια βραχυπρόθεσμη κάμψη μόνον στα τέλη Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο. Επί του παρόντος, εξακολουθεί να είναι αισθητή μια τάση προς βραχυπρόθεσμες κρατήσεις, αλλά η εμπιστοσύνη στην πρόοδο για τον τερματισμό της πανδημίας ενισχύεται και οι κρατήσεις για διακοπές αυξάνονται σημαντικά».

Από τις 30 Ιανουαρίου, 3,5 εκατ. πελάτες της TUI είχαν κάνει κράτηση για ένα ταξίδι για το καλοκαίρι του 2022. Αυτό είναι περίπου το 72% του επιπέδου του καλοκαιριού του 2019 για την ίδια χρονική στιγμή στο έτος. Ωστόσο, «οι νέες κρατήσεις ξεπερνούν πλέον το 100% του επιπέδου του καλοκαιριού του 2019, επομένως ο όμιλος αναμένει ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι κοντά στο επίπεδο πριν από την κρίση», προσέθεσε. Οσον αφορά τις τιμές, η TUI ανακοίνωσε πως:

«Οι άνθρωποι κάνουν κράτηση για υψηλότερης ποιότητας διακοπές και προγραμματίζουν υψηλότερο προϋπολογισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ετσι, οι μέσες τιμές αυξάνονται περαιτέρω σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ειδικότερα κατά 22%».

Ο διευθύνων σύμβουλος του TUI Group, Φρίντριχ Γιούσεν, δήλωσε την Τρίτη πως:

«Αναμένουμε ένα δυνατό καλοκαίρι του 2022. Υπάρχει σωρευμένη ζήτηση μεταξύ των πελατών. Το βλέπουμε αυτό σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Κάθε βήμα προς την κανονικότητα δίνει στους ανθρώπους μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και η ζήτηση για διακοπές αυξάνεται αμέσως. Παρά τη συνεχιζόμενη τάση προς πολύ βραχυπρόθεσμες κρατήσεις, βλέπουμε την έντονη ζήτηση για το καλοκαίρι του 2022».

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δύο αλλαγές για περισσότερους δικαιούχους

admin

Νέες τεχνικές καλλιέργειας θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε επιλεγμένα αγροτεμάχια της ΠΑΜΘ

editor

Συντάξεις: Αυξήσεις με το νέο ασφαλιστικό

admin
29/03/2024 12:26