20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Σ. Κελέτσης: Eυνοϊκά μέτρα για τον Έβρο στον νέο αναπτυξιακό νόμο

Όπως δήλωσε ο βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης σχολιάζοντας τις ευνοϊκές διατάξεις που προστέθηκαν στο νέο Αναπτυξιακό νόμο για την περιοχή της Θράκης και ιδιαίτερα  για τον Έβρο:

«Δεν νοείται να ψηφίζουμε αναπτυξιακό νόμο και να μην συμπεριλάβουμε κάποια μέρη της πρότασης της επιτροπής για την Θράκη στο νόμο αυτό».

Αν και όπως ανέφερε η απάντηση αρχικά ήταν αρνητική,  με την βοήθεια της Πρ. της Διακομματικής επιτροπής για την Θράκη Ντόρας  Μπακογιάννη, του  Αντιπροέδρου Δημήτρη  Καιρίδη και του αν. Υπουργού Ανάπτυξης  Νίκου  Παπαθανάση, έγινε αποδεκτό το αίτημα του βουλευτή να συμπεριληφθεί μέρος των προτάσεων της διακομματικής επιτροπής στο νέο νόμο.

Σύμφωνα με αυτόν στα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στον Έβρο και στη Θράκη, οι μεσαίες επιχειρήσεις (που αρχικά αποκλείονταν από το κίνητρο της επιχορήγησης) τελικώς θα μπορούν να επιχορηγούνται με 60% χρηματική επιδότηση στον Έβρο και 30% στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Το υπόλοιπο ποσοστό (40% και 70% αντίστοιχα) θα το λαμβάνουν με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών.

Δεύτερον, κατά το στάδιο της αξιολόγησης τα νέα επενδυτικά σχέδια, που αφορούν τον Έβρο θα λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση 10 μονάδων, ενώ αυτά της Ροδόπης και της Ξάνθης 5 μονάδων.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι όλες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ζώνη απόστασης 30 χλμ. από τα σύνορα θα δικαιούνται το μέγιστο των κινήτρων που προβλέπει ο νέος νόμος, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς ανάπτυξης για τον Έβρο και τη Θράκη.

Ο κ. Κελέτσης σε σχετική ερώτηση έσπευσε να διευκρινίσει ότι στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στην ψήφιση από την Ολομέλεια της πρότασης που κατέθεσε η   Επιτροπή για την Θράκη οπότε πάνω σ αυτή θα παλέψουμε να συμπεριλάβουμε διαφοροποιήσεις που έχουν να  κάνουν με τις πιο ακριτικές  περιοχές όπως ο Βόρειος Έβρος που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Ο βουλευτής Έβρου σχολιάζοντας τι εξελίξεις σχετικά με την διαβούλευση που γίνεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ φορέων της περιοχής Σουφλίου με την εταιρεία που επεξεργάζεται την πρόταση σχετικά με το πρόγραμμα Natura 2000 ανέφερε ότι ήδη  δόθηκε επιπλέον παράταση στις συζητήσεις αναφέρθηκε στην διάθεση του Υφυπουργού κ Αμυρά  να βοηθήσει επιλύοντας πολλές από τις παρενέργειες που δημιουργούνται ,διαβεβαιώνοντας ότι η πρόταση της εταιρείας δεν πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους εάν δεν συμφωνήσουν όλοι οι φορείς .

«Αγαπούμε το δάσος το οικοσύστημα αλλά όχι σε  βάρος της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή,»  για να καταλήξει λέγοντας, «δεν νομίζω  να γίνει κάτι που  να είναι  βλαπτικό αλλά μόνο προς όφελος της περιοχής.»

Related posts

Rapid test στην Κοινότητα Δικαίων του Δήμου Ορεστιάδας

editor

Συνελήφθησαν δέκα άτομα σε περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης για κατοχή ναρκωτικών

editor

Παρατημένα οχήματα: Μια πληγή που δεν κλείνει για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

editor
20/04/2024 2:59