29 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος Πολιτική

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο

Υπερψηφίστηκε σήμερα από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζντράβκο Κριβόκαπιτς, η οποία κατατέθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από μία ομάδα αντιφρονούντων μέσα στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση, η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφίστηκε από 43 βουλευτές – επί συνόλου 81 στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.

Ο πρόεδρος της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει τώρα να προτείνει υπηρεσιακό πρωθυπουργό μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Το κόμμα «Μαύρο στο Άσπρο», μία φιλοευρωπαϊκή συμμαχία στον κυβερνητικό συνασπισμό, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Τζουκάνοβιτς, από τα οποία κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, κατηγόρησαν την κυβέρνηση Κριβόκαπιτς για ολιγωρία στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, αποτυχία στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Κριβόκαπιτς και οι σύμμαχοί του αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.

«Σήμερα δεν είναι μέρα για θριαμβολογίες, έχουμε σοβαρή δουλειά μπροστά μας για να βγάλουμε το Μαυροβούνιο από την κρίση», δήλωσε ο Ντανιέλ Ζίφκοβιτς, του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών.

«Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από μία επίθεση εκ των έσω»

Ο Κριβόκαπιτς, ο οποίος δεν ήταν παρών στη συζήτηση στη βουλή, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από μία επίθεση εκ των έσω» και ζήτησε από τους υποστηρικτές του να μην πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις. «Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι πιο σημαντικές από όλα τα παιχνίδια (εξουσίας). Μείνετε στο σπίτι και παρακολουθήστε (τις εξελίξεις)», δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Από τον σχηματισμό του, τον Δεκέμβριο του 2020, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κριβόκαπιτς, που υποστηρίχθηκε από την πανίσχυρη σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, έχει πληγεί από έριδες μεταξύ των εταίρων του. Ο ίδιος αντιστάθηκε στις πιέσεις από κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αντικαταστήσει τους τεχνοκράτες υπουργούς του με πολιτικούς.

Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός, αποτελούμενος τόσο από φιλοσερβικές όσο και από φιλοευρωπαϊκές συμμαχίες, κέρδισε οριακά τις εκλογές του 2020, βάζοντας τέλος στην επί τρεις δεκαετίες κυριαρχία των Σοσιαλιστών του Τζουκάνοβιτς. Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την ερχόμενη χρονιά.

Το Μαυροβούνιο, μία χώρα με πληθυσμό μόλις 680.000 κατοίκων, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοδοξεί επίσης να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Related posts

Επιστημονικό Συνέδριο στην Ξάνθη: Πολλαπλά τα οφέλη για την τοπική κοινωνία

editor

Ν. Παπαθανάσης: Μέχρι τις 3 Μαρτίου θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα για το Market Pass

editor

Τουρκική προκλητικότητα: Πάνω από 100 παραβιάσεις του εναέριου χώρου σε μια ημέρα

editor
29/02/2024 18:27