21 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Θ. Πλεύρης: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν μπορούν να παραμείνουν στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει «παρούσα». Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους αυξημένους θανάτους από κορωνοϊό. Όπως υποστήριξε, από τα δεδομένα για τον τριψήφιο αριθμό θανάτων καθημερινά προκύπτει πως «το 85% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς, ηλικίας άνω των 70 ετών». Σημείωσε επίσης πως έχει ζητήσει να κοιτάξουν ο ΕΟΔΥ και ο κ. Ζαούτης και με διαφορετικό πρίσμα τους φακέλους.

«Το τέταρτο κύμα της Δέλτα μας βρήκε σε μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη, καθυστερούν πολλά περιστατικά να φτάσουν στα νοσοκομεία, ενώ και σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία δεν υπάρχει η ίδια παροχή φροντίδας με τα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων και αυτό πρέπει να διορθωθεί», συνέχισε ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης: Για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, λήγει στις 31 Μαρτίου η αναστολή σύμβασης

Για τους συμβασιούχους επικουρικούς υγειονομικούς που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «για τους 12.000 επικουρικούς, που λήγουν οι συμβάσεις τους στις 31 Μαρτίου, θα κάνουμε ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων μέχρι περίπου το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα θα υπάρξει μοριοδότησή τους, λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει, και παράλληλα βγαίνει προκήρυξη για 4.000 θέσεις στο ΕΣΥ».

Αναφορικά με την αναστολή σύμβασης που ισχύει για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας είπε αρχικώς πως «δεν είναι στη σκέψη μας επέκταση της αναστολής σε όσους δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου».

Συμπλήρωσε πως «για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, λήγει στις 31 Μαρτίου η αναστολή σύμβασης εργασίας. Στις 31 Μαρτίου η κυβέρνηση ή θα παρατείνει αυτό το μέτρο ή διαφορετικά θα θεωρήσει και θα νομοθετήσει ότι ο εμβολιασμός πλέον είναι τυπικό προσόν για να βρίσκεσαι στο ΕΣΥ. Δεν έχει ληφθεί απόφαση, ωστόσο η εισήγηση η δική μου είναι πως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να παραμένει στο ΕΣΥ».

«Θα υπάρχει μια συνολική επιτήρηση για το 2022 γιατί θα πρέπει να δούμε τη συνολική κίνηση της πανδημίας. Συνεπώς πιθανολογώ ότι τουλάχιστον για αυτό το έτος δεν θα μπορούν να επιστρέψουν», είπε σε άλλο σημείο.

Πλεύρης για χάπια και εμβόλια

Ο Θάνος Πλεύρης προσέθεσε πως «οι παραγγελίες που κάνουμε και σε φάρμακα και σε εμβόλια είναι για το σύνολο του 2022. Η πρόβλεψη της ΕΕ είναι πως και σε αποκλιμάκωση να μπούμε σε ότι αφορά τα κρούσματα και τους σκληρούς δείκτες, θα πρέπει να υπάρχει μια παρακολούθηση και της κατάστασης το φθινόπωρο. Επομένως, αν υπάρξει παράταση στην αναστολή (σύμβασης των ανεμβολίαστων υγειονομικών) θα είναι για μεγάλο διάστημα, πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους, για αυτό θα είναι μέχρι τότε και η επέκταση των συμβάσεων των επικουρικών υγειονομικών».

Σχετικά με τα αντιικά χάπια κατά του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας είπε πως «αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη παρτίδα των μονοκλωνικών αντισωμάτων, έχουμε για πρώτη φορά τα χάπια της Merck και πλέον έχουμε την παράδοση κατ’ οίκον των χαπιών που εγκρίνονται από τους γιατρούς και την επιτροπή. Προς τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου θα έχουμε τις πρώτες παρτίδες και των χαπιών της Pfizer και θα υπάρχει επάρκεια χαπιών».

Επεσήμανε ωστόσο πως «παραμένει το εμβόλιο η πρώτη άμυνά μας, το χάπι είναι επικουρικό. Σε έναν ανεμβολίαστο, ακόμη και αν πάρει το χάπι, παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος για τη ζωή του. Έρευνες αναφέρουν πως αν δώσουμε 1.000 χάπια, μπορούμε να αποσοβήσουμε 50 θανάτους, που δεν είναι καθόλου λίγοι».

«Η Ελλάδα φέρνει όλα τα εμβόλια που εγκρίνει ο EMA. Ό,τι εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έρχεται και στην Ελλάδα. Είχαμε και παλαιότερα το εμβόλιο της Johnson που δεν ήταν τεχνολογίας mRNA», σημείωσε ο κ. Πλεύρης σχετικά με τα νέα εμβόλια που αναμένονται στη χώρα.

Τέλος, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που λήγει στο 7μηνο μετά τη δεύτερη δόση, ο υπουργός Υγείας είπε πως «για να φθάσουμε από το 67% στο 84% του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, πήραμε μια σειρά από σκληρές αποφάσεις. Ήδη, το 85% όσων είχαν δικαίωμα, έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Πιστεύω ότι και αυτοί που δεν την έχουν κάνει θα σπεύσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση».

Related posts

Γ. Οικονόμου: Σε 2500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών θα διατεθούν με χαμηλό μίσθωμα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου

editor

Ψηφοδέλτια ΝΔ: Αντιδράσεις και αιχμές από «κομμένους»

admin

Θεόδωρος Καράογλου από Έβρο: «Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να κάνει λάθος κινήσεις»

editor
21/07/2024 16:30