23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Οικονομικές υποσχέσεις που υλοποιούνται στο ακέραιο

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Χθες, ημέρα Τρίτη 02 Φλεβάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η νέα ανακοίνωση άφησε έκπληκτους αρκετούς.

Η κίνηση της μόνιμης μείωσης του ΕΝΦΙΑ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο μείωσης φόρων, ενώ έρχεται σε μία στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει και δίνει ένα μία ανάσα στα νοικοκυριά.

Ο μειωμένος φόρος

Μειωμένο φόρο θα πληρώσουν περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι από τα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν από την κυβέρνηση.

Με βάση τις χθεσινές εξαγγελίες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε σχέση με το 2018 μεσοσταθμικά στο 34%, υπερκαλύπτοντας την υπόσχεση για μείωση κατά 30%.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μείωση έγινε το καλοκαίρι του 2019, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ και ήταν της τάξεως του 22% για να ακολουθήσει η χθεσινή που ήταν 13%.

Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ κατά 920 εκατ. χαμηλότερο σε σχέση με τον Φόρο που βεβαιώθηκε το 2018.

Μερικές από τις αλλαγές είναι:

  • η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για όλα τα ακίνητα αξίας έως και 400.000 ευρώ.
  • η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο για ακίνητα πάνω από 400.000, που στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι μικρότερος από αυτόν που πλήρωσαν πέρυσι.

Ο νέος φόρος θα εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος Απριλίου και θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις. Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι ο συμπληρωματικός φόρος για τις επιχειρήσεις παραμένει ως έχει και δεν καταργείται.

Από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν πως ό,τι είχε υποσχεθεί η ΝΔ προεκλογικά το υλοποίησε στο ακέραιο και μάλιστα το ξεπέρασε.

Λόγω της μείωσης του φόρου και της αύξησης του αριθμού των δόσεων θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου και θα κινηθεί πάνω από 81% που έχει καταγραφεί από το 2018.

Οι κερδισμένοι από την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Περισσότερο κερδισμένοι από την νέα μείωση είναι οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, καθώς επίσης και όσοι έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα για τα οποία οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου μειώνονται έως και 80%.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανέρχεται πλέον σε 750 δισ. ευρώ μετά την αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών.

Ο συνολικός φόρος που θα βεβαιωθεί φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,233 δισ. ευρώ από 2,587 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε για το 2021. Συνολικά η μείωση ανέρχεται σε 354 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι με την νέα κλίμακα θα υπολογίζονται οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα. Το πρώτο κλιμάκιο της έκπτωσης του 30% διευρύνεται και θα καλύπτει την περιουσία έως τις 100.000 ευρώ αντί για 60.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα. Για 733.000 φυσικά πρόσωπα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης κατά 10%. Επίσης αυξάνεται από το 20% στο 25% η έκπτωση για περιουσίες από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές, διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ο υπολογισμός των εκπτώσεων θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2020 που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ – Εντός του 2022 η εγκατάσταση του επενδυτή στο λιμάνι

editor

Αύξηση εσόδων και κερδοφορίας παρουσίασε ο oμιλος Πλαστικά Θράκης στο πρώτο εξάμηνο του 2021

editor

Κρουαζιέρα (θα σε πάω) για γαστρονομία και οινοτουρισμό

editor
23/04/2024 18:26