19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Σηκώνουν μπαϊράκι με τα Bayraktar – Νέα υπερπτήση τουρκικού drone πάνω από την ΚΩ – Επιζητούν …κατάρριψη

του Δημήτρη Φρέσκου

Κακό, επικίνδυνο μπελά βάλαμε στο κεφάλι μας. Τα τουρκικά UAV (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη) ή drones, όπως είναι ευρέως γνωστά επιχειρούν συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Αιγαίο δοκιμάζοντας τα όρια και την υπομονή της ελληνικής πλευράς .

  • Προφανώς δεν  καταθέτουν σχέδιο πτήσης στο FIR Αθηνών, όχι μόνο
  • παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο αλλά
  • πραγματοποιούν και προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά όπως χθες το απόγευμα στην Κω ..

Αυτό είναι το ίχνος του Bayraktar όπως αποτυπώθηκε χθες στο flightradar.

Πάνω από 100.000 ευρώ, μόνο για αναγνώριση από δύο, κάθε φορά, F-16 είναι ημερησίως το κόστος για την Πολεμική Αεροπορία για κάθε τέτοιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισέρχεται παρανόμως στο FIR Αθηνών .

Την ίδια ώρα για 12 ώρες πτήσης UAV σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο η Τουρκία δαπανά μόλις 1.200 ευρώ. Παραβιάζει χωρίς συνέπειες -ως τώρα- την ελληνικής κυριαρχία χωρίς να  θέτει σε κίνδυνο Τούρκους πιλότους και αεροπλάνα.

«Γιατί δεν τα ρίχνουμε;»

Εύλογη ερώτηση .Σε κάθε περίπτωση ξέρουμε καλά πως η Τουρκική πλευρά αυτό επιδιώκει .. Τα τουρκικά UAVs φαίνεται να «κουρελιάζουν» με σχέδιο την ελληνική κυριαρχία. Είναι προσεκτικοί με σαφείς επιδιώξεις

Όταν πετούν εντός του FIR Αθηνών φροντίζουν να παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία των 10 ναυτικών μιλίων του Εθνικού Εναερίου Χώρου μόνο για τα νησιά που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα με τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Ικαρία, Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο κ.λπ.) αλλά μόνο από λάθος χειρισμό θα περάσουν τα 6 ν.μ.

Εκεί που η Άγκυρα δεν σέβεται καθόλου την ελληνική κυριαρχία , είναι επί νήσων και βραχονησίδων που δεν αναφέρονται στις Συνθήκες (π.χ. Ψαρά, Αντίψαρα, Χταπόδια κ.λπ.). Σύμφωνα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό  πρόκειται για περιοχές δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες  και επιχειρούν να επιβάλουν με κάθε τρόπο την θέση τους  ότι «αυτές οι περιοχές μπορεί  να μην είναι τουρκικές , δεν είναι, όμως, ούτε ελληνικές» .Έτσι διεκδικούν να έχουν ίσα δικαιώματα επί της κυριαρχίας  αυτών των νήσων και βραχονησίδων.

Τα drones είναι ο νέος τρόπος υλοποίησής του σχεδίου κατακερματισμού της ελληνικής κυριαρχίας .Διεκδικούν ρόλο στην περιοχή που νομιμοποιούν με τη μη κατάθεση σχεδίων πτήσης. Η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά,ποντάροντας ή εκτιμώντας πως  η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντιδράσει δυναμικά , διότι δεν επιθυμεί διενέξεις και εντάσεις αυτήν την περίοδο.

Και όσο η εκτίμηση της επιβεβαιώνεται, τα  τουρκικά UAV με την μεγάλη αυτονομία συνεχίζουν να οργώνουν τους ουρανούς του Αιγαίου ενω τα ελληνικά F-16 επιστρέφουν εξ ανάγκης στη βάση τους για ανεφοδιασμό καυσίμων .

Επικίνδυνα για την ασφάλεια των πτήσεων

Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τους  περιορισμούς πτήσεων που επιβάλλουν ο ICAO, το ΝΑΤΟ, το EURO CONTROL, που συνίστανται στην υποχρεωτική κατάθεση σχεδίων πτήση για τα UAVs.

Τα UAVs δεν έχουν δυνατότητες «βλέπω και αποφεύγω» («see and avoid») σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα να γίνονται εξόχως επικίνδυνα για την εναέρια κυκλοφορία (πολιτικά – επιβατικά αεροπλάνα) θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές κατά παραβαση της διεθνούς νομιμότητας.

Με αυτές τις τακτικές και μεθοδεύσεις με τα UAVs η Άγκυρα φαίνεται να προετοιμάζει τεχνητό θερμό επεισόδιο την ώρα που καταγράφει τους νεκρούς τομείς του ελληνικού συστήματος αεράμυνας – ραντάρ και τους χρόνους αντίδρασης των αεροσκαφών επιφυλακής.

Είναι ίσως επιτακτική ανάγκη να μην χαθεί η ευκαιρία , την επόμενη φορά που ένα τέτοιο μη επανδρωμένο  αεροσκάφος βρεθεί πάνω από ελληνικό έδαφος όπως χθες το απόγευμα στην Κω.

Αν αυτό που ζητούν είναι ένταση ας την έχουν , άλλωστε δεν καταλαβαίνουν από τίποτα άλλο.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Δ. Καιρίδης: Συνεννόηση και συνεργασία με την Τουρκία στη διαχείριση του μεταναστευτικού

editor

Μήνυμα της Ε.Ε. από τον Έβρο: Η Ελλάδα είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα – Όλα όσα ανέφεραν στην συνέντευξη τύπου

admin

Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί

editor
19/04/2024 4:45