29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Νέας Δημοκρατίας, με 156 βουλευτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές εκ των οποίων υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 142 (1 παρών πιθανότατα από τον ανεξάρτητο Κωνσταντίνο Μπογδάνο). Αντίθετα, οι 156 βουλευτές της πλειοψηφίας (απουσίαζε για σοβαρούς λόγους υγείας η Μ. Γιαννάκου), στήριξαν την κυβέρνηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, υπερψήφισαν την πρόταση μομφής.

Η έντονη αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έρθει σε έντονη αντπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα αναφέρθηκε στην Μαριέττα Γιαννάκου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝΑ: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ εκφράζοντας τη συμπαράστασή μου στην Μαριέττα η οποία θα βγει νικήτρια» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια άρχισε να απαντά σε ένα προς ένα τα σημεία που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ανακοινώσατε κ. Τσίπρα ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι είναι τόσο ακριβής αυτή η εκτίμηση όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας αμήχανη και αδιέξοδη. «Γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές», συνέχισε.

«Άκουσα να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Να διαστρέφει την αλήθεια. Το ξεπεράσατε όμως σήμερα κ. Τσίπρα. Κάθε πρόταση δύο ψέματα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα – ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα στην αίθουσα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά διλήμματα. Η αληθινή ζωή δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Στην πανδημία ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε νάρκες, όχι πλάτη

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην πανδημία, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να παρουσιάσει μια ψεύτικη πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα το 84% των ενηλίκων Ελλήνων είναι πια θωρακισμένο. «Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας», τόνισε ενώ είπε ότι αργά αλλά σταθερά τα κρούσματα υποχωρούν.

«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία», συνέχισε, τονίζοντας πως οι όποιες αστοχίες δεν μηδενίζουν το έργο που έχει γίνει και είπε επ’ αυτού, ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και έχουν προσληφθεί 12.000 νέους επαγγελματίες υγείας.

«Αναρωτιέμαι αν μπορούν να τα ακούσουν εκείνοι που διαλαλούσαν ότι δήθεν δεν υπάρχουν τα εμβόλια και στη συνέχεια ότι ξεστοκάρονται. Βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι τάχα βάζατε πλάτη. Δεν ζητάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες. Αναγνώρισε ο κ. Πολάκης τον εαυτό του. Εσείς που καταψηφίζατε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ σε συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Πολάκη, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να τον συγκρατήσει.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Κουβέντα δεν είχατε να πείτε για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει μέσα στο 2021 ανάπτυξη πολύ πάνω από το 7%. Για το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να κυβερνήσει ποιος; Αυτός που δεν έκανε απολογιστικό συνέδριο μετά από 2,5 χρόνια; Αυτός που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας η οποία ηττήθηκε κατά κράτος στην κάλπη. Αυτός που επικαλείται πολιτική που έχει καταδικαστεί από το λαό. Είναι ερωτήματα που από μόνα τους δίνουν την απάντηση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι απέναντι της η κυβέρνηση δεν έχει τα λάθη του χθες αλλά τις προκλήσεις του αύριο σημειώνοντας πως οι υπουργοί και οι βουλευτές παρουσίασαν το έργο που έχει παραχθεί και τους στόχους. «Είναι αλήθεια ότι όλες οι δράσεις μας αναπτύχθηκαν σε συνθήκες πρωτοφανών κρίσεων χωρίς να υπάρχει πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο. Αναφέρομαι στη χειρότερη παγκόσμια πανδημία, στην δευτερογενή κρίση στην αγορά ενέργειας, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στους σεισμούς, στον καύσωνα και τις πυρκαγιές, στην υβριδική επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας στον Έβρο και στα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας μία φράση του Λένιν ότι υπάρχουν χρόνια που δεν συμβαίνει τίποτα και εβδομάδες που χωράνε χρόνια. «Εμείς μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες απώλειες μέσα από αυτές τις θύελλες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η συγνώμη μου απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, όχι σε όσους δεν την διατύπωσαν ποτέ». «Όσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές θα πρέπει να μάθουν ότι η συγνώμη ενός πρωθυπουργού είναι πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και ξεχωριστή σημασία», υπογράμμισε.

Και τόνισε: «Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι σήμερα και χθες χτυπήθηκαν από κακοκαιρίες οι ΗΠΑ και η Δανία και η Σουηδία. Έμειναν δεκάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα». Αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα η εργαλειοποίηση μιας φυσικής καταστροφής, συνέχισε.

«Κάνουμε τα διδάγματα προτάγματα και τα υπηρετούμε. Και όχι με βάση τις κραυγές ενός κόμματος που δεν έχει πει ούτε μία κουβέντα για την ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας. Τι είναι αυτό που σας κάνει να υπερασπίζεστε τις Αττικές διαδρομές; Κάνετε πρόταση δυσπιστίας γιατί έμεινε ανοικτή η Αττική Οδός όταν πέρσι εγκαλούσατε την κυβέρνηση γιατί έκλεισε την Αθηνών – Λαμίας», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές στην παιδεία και μεταξύ άλλων στις 16.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

«Δεν μπορώ να μη σταθώ στην ακρογωνιαία εθνική προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδος που δεν είναι άλλη από την αμυντική και διπλωματική μας πολιτική. Που πλαισιώνεται από τους αποτελεσματικούς χειρισμούς μας στο μεταναστευτικό», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «οι ροές μειώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 10 χρόνια».

«Σήμερα η Ελλάδα έχει πλέγμα ισχυρών στρατηγικών σχέσεων με την Αμερική και τη Γαλλία», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όταν αναφέρεστε στα 5 δισ. των απευθείας αναθέσεων έχετε συμπεριλάβει και τη δαπάνη για τα Ραφάλ, έτσι δεν είναι; Τα πρώτα Ραφάλ πετάνε ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και ξεκίνησαν να κατασκευάζονται οι πρώτες φρεγάτες. Ναι, αυτά τα Ραφάλ για τα οποία ούτε ένα στέλεχός σας δεν καταδέχτηκε να έρθει στην τελετή υποδοχής», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μητσοτάκης για Φουρθιώτη: Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις αιτιάσεις Τσίπρα για τα όσα ισχυρίζεται ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης. «Πρόκειται για τους ίδιους που τώρα μιλούν για δήθεν καθεστωτισμό και αυταρχισμό της κυβέρνησης. Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο ο οποίος μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη επί δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή την επιλογή σας. Γι’ αυτό την κάνατε την πρόταση δυσπιστίας. Για τον κ. Φουρθιώτη. Ο κ. Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε αναφορά σε αυτόν. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ η Novartis

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα γεγονότα αρκούν. «Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας με αυτούς που στοχοποίησαν συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όπως έλεγε ο διαβόητος Ρασπούτιν της εποχής αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία που λέγεται Νοβάρτις η οποία κατέρρευσε με πάταγο», πρόσθεσε.

«Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, τέσσερα στελέχη του κόμματός μας στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από τη δικαιοσύνη. Πότε θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγνώμη; Κάντε το τώρα. Ντροπή σας. Μας κάνετε και κηρύγματα για το κράτος δικαίου», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσο για τους δημοσιογράφους που κλήθηκαν ως κατηγορούμενοι, κατηγορούνται πια γιατί δημοσίευσαν ψεύτικά στοιχεία, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία».

Μητσοτάκης: Έπρεπε να έρθει η ΝΔ για να κάνει τα αυτονόητα στα δικαιώματα

Όσο για τα δικαιώματα, άλλοι μιλούν για αυτά και άλλοι τα υπηρετούν. Τα σχέδια μας για την ισότητα των φύλων, κατά της κακοποίησης των παιδιών, τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Τα δικαιώματα δεν είναι μόνο κηρύγματα, είναι και κινήσεις.

Έπρεπε να έρθει στην εξουσία η ΝΔ για να γίνει το αυτονόητο, να καταργηθεί ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων από την εθελοντική αιμοδοσία. Έπρεπε να το κάνει ο κύριος Πλεύρης που τον κατηγορείτε για ακροδεξιό. Αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δείχνει τη μεγάλη διαφορά».’

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα δικαιώματα δεν είναι μόνο κινήματα αλλά και κινήσεις. «Έπρεπε να έρθει στην εξουσία η ΝΔ για να γίνει το αυτονόητο, να καταργήσει τον αποκλεισμό των ομοφυλοφίλων από την εθελοντική αιμοδοσία. Έπρεπε να το κάνει ο κ. Πλεύρης τον οποίο κατά τα άλλα κατηγορείτε για ακροδεξιό», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του δεν είναι να συμβάλει στο «τοξικό κλίμα στο οποίο αισθάνεται άνετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Θέλω να αναδείξω πόσο αληθινά διαφορετικοί είμαστε. Εκπροσωπώ κυβέρνηση η οποία προχωρά κάνοντας πολλά σωστά και κάνει κάποια λάθη. Εσείς κ. Τσίπρα εκπροσωπείτε μια λάθος κυβέρνηση. Γι’ αυτό η σημερινή πρόταση δυσπιστίας είναι κίνηση απελπισίας, μομφή χωρίς μορφή, καταδικασμένη να αποτύχει. Η δική μας παράταξη είναι ανοικτή σε κάθε γόνιμη ιδέα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε δίπλα της στο πλαίσιο άσκησης δημιουργικής κριτικής όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Μητσοτάκης: Δεν μπορείτε στο ΚΙΝΑΛ να μένετε για πολύ στον εξώστη

Είπε ότι με την αξιωματική αντιπολίτευση, την κυβέρνηση την χωρίζει χάος και πως θα περίμενε θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ. «Ρεαλιστικά μέτρα. Δεν θα μπορείτε κύριοι του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Θα περίμενα ότι οι διακηρύξεις σας περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν σε αυτόνομη στάση, σε διαφοροποιημένο λόγο και ανάλογη ψήφο. Επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία», συνέχισε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα προχωρά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στην επόμενη ημέρα. «Πολύ γρήγορα η σημερινή πρόταση δυσπιστίας θα έχει ξεχαστεί ως ένα ακόμα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι ήταν χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα. Αυτό είχε αποτυπωθεί πριν ακόμη αρχίσει η συζήτηση. Το πρωί της Πέμπτης ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς ανακοίνωνε την εξαγορά μέρους ελληνικής εταιρείας προσφέροντας κεφάλαια άνω του 1 δισ. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής, μου ανακοίνωνε τις προθέσεις να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα. Μία ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης. Την ίδια στιγμή σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων ο κ. Τσίπρας κατέθετε πρόταση δυσπιστίας κατά της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση και μετά. Δύο διαφορετικοί κόσμοι. Απόψε το καταδικασμένο παρελθόν μέμφεται το δημιουργικό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον και γι’ αυτό σας καλώ να το καταψηφίσουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Related posts

Ε. Ιμάμογλου: “Προκλητικός ο Ρ.Τ.Ερντογάν” – Κατηγορεί τη Δύση για ανάμειξη στις υποθέσεις της χώρας του

editor

Ψήφισμα δημάρχων της ΠΑΜΘ για τη λειτουργία των τελωνειακών σταθμών

editor

Συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη με το Νομάρχη και το Δήμαρχο Kardzhali Βουλγαρίας

editor
29/03/2024 13:55