20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

«Ημέρα Εθνικής Αντίστασης» εφηύρε η Άγκυρα για τους …«Τούρκους της Δυτ. Θράκης»

του Δημήτρη Φρέσκου

Από πότε υπάρχουν εκδηλώσεις μνήμης  «τουρκικής μειονότητας» όπως αποκαλεί τους μουσουλμάνους της Θράκης το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για δήθεν διώξεις που υπέστησαν από «φανατικούς Έλληνες» το 1990 στην Κομοτηνή και την Ξάνθη …

Μα τι λένε πια; Ως που μπορεί να φτάσει η Γκεμπελικού χαρακτήρα διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρεί η Τουρκική πλευρά η οποία επινόησε μέχρι και «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δυτικής Θράκης». Ως τέτοια εορτάζεται λέει η 29η Ιανουαρίου από τους «καταπιεσμένους Τούρκους» της Θράκης.

Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης TRT που εξηγεί πως και γιατί πραγματοποιούνται ετήσιες «εκδηλώσεις μνήμης» σήμερα

«Το 1988 η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε τη διάλυση των σωματείων το όνομα των οποίων περιείχε την λέξη “Τουρκικό” με την αιτιολογία ότι “δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα”.

Στις 29 Ιανουαρίου 1988 η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης πραγματοποίησε μαζική πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εν λόγω απόφαση.

Στις 29 Ιανουαρίου 1990, την δεύτερη επέτειο της διαμαρτυρίας, ορισμένοι φανατικοί Έλληνες εξαπέλυσαν μαζικές επιθέσεις εναντίον των Τούρκων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Κάθε χρόνο στις 29 Ιανουαρίου η Τουρκική Μειονότητα πραγματοποιεί εκδηλώσεις μνήμης.»

Αυτά προβάλλουν διεθνώς οι γείτονες και με αυτήν την αφορμή εξέδωσε ανακοίνωση τοΤουρκικό ΥΠ.ΕΞ.

«Την 29η Ιανουαρίου Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης που αποτελεί σημείο καμπής στον αγώνα των ομογενών μας της Δυτικής Θράκης για δικαιώματα προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα τους ως Τούρκοι, θα θέλαμε να τονίσουμε ξανά ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε απτόητα τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης .Θα είμαστε πάντα δίπλα σε όλους τους αδελφούς μας στην Δυτική Θράκη, με πρώτους τους εκλεγμένους Μουφτήδες, που εργάζονται με αυτοθυσία για τη χρήση αυτών των δικαιωμάτων» .

Το μήνυμα συμπαράστασης στους «διωκόμενους Τούρκους της Δυτ. Θράκης» που έστειλε το Τουρκικό  υπουργείο Εξωτερικών κοινοποιήθηκε  μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και στα ελληνικά . Εμείς προφανώς κάνουμε ότι δεν ακούμε η ότι δεν βλέπουμε;

Επιμένουν στο «Μουσουλμανικό τόξο» με Τουρκικά στα Αλβανικά σχολεία

Μία…περίεργη σύμπτωση προκάλεσε αίσθηση στη γειτονική Αλβανία και έκανε για ακόμη μία φορά εξόφθαλμη την εμπλοκή της Τουρκίας.

Τρεις μέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Τίρανα, όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλεσε τους Αλβανούς “αδέλφια”, εξεδώθη ένα ερωτηματολόγιο, κατά το οποίο η Διεύθυνση Εκπαίδευσης των Τιράνων ζητούσε από δασκάλους παιδιών 9-12 ετών να επιλέξουν ποια από αυτά θα μάθουν τούρκικα.

Το διαδικτυακό μήνυμα με το ερωτηματολόγιο προς μαθητές και γονείς εστάλη στους καθηγητές τάξεων που αντιστοιχούν στην έκτη δημοτικού και τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Οι ρίζες αυτές της απόφασης ανάγονται στις 2 Μαρτίου 2021, όταν υπεγράφη τότε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προέβλεπε την εισαγωγή της τουρκικής ως γλώσσα επιλογής. Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 της απόφασης “τα δύο μέρη θα ενθαρρύνουν τη διδασκαλία και την εκμάθηση ης επίσημης γλώσσας του άλλου μέρους, καθώς και της λογοτεχνίας και του πολιτισμού του, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα”. Αντίστοιχα οι δύο χώρες δεσμεύονται να αποστέλλουν φοιτητές η μία στην άλλη σε ετήσια βάση μέσω ποσοστώσεων.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαπολύσει μια χωρίς προηγούμενο  πολιτισμική επίθεση στα Βαλκάνια. Ο Τούρκος πρόεδρος πίεσε προς την εφαρμογή της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Αλβανίας η οποία δεν κρύβει τις πολύ καλές της σχέσεις με την τουρκική ηγεσία να υποκύπτει.

Η υπουργός Παιδείας της Αλβανίας επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις αρνούμενη ότι υπάρχουν τουρκικές πιέσεις. Διευκρίνισε ότι με βάση το γεγονός ότι τα αγγλικά έχουν εισαχθεί υποχρεωτικά στην πρώτη τάξη, τότε στην έκτη τάξη ο μαθητής πρέπει να επιλέξει δεύτερη γλώσσα. Με βάση αυτό δοκιμάζεται αν προτιμάται η τουρκική γλώσσα ώστε στο τέλος να γίνει μάθημα επιλογής, όπως γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία προβλέπεται ότι θα κάνουμε πιλοτική μελέτη για να δούμε αν υπάρχει ενδιαφέρον για εκμάθηση τουρκικών. Μόλις ξεκινήσαμε, εκεί δεν υπάρχει λήψη αποφάσεων ή επιβολή, απλώς πληροφορούμαστε, στα τουρκικά σχολεία η αλβανική γλώσσα καθιερώνεται ως γλώσσα επιλογής, εάν υπάρχει, σε ποιες περιοχές, θα χρειαστεί να ανοίξουν μαθήματα επιλογής ή όχι», είπε η υπουργός.

Δεν ξέρω τι λέτε, καμπάνες κινδύνου ηχούν έντονα…

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Γ. Γεραπετρίτης: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό απειλές

editor

Μητσοτάκης στους «27» για τα εμβόλια: Στηρίζω την απελευθέρωση των πατεντών

editor

Στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απευθύνθηκε ο Άδ. Γεωργιάδης για ηλεκτρονικό μήνυμα

editor
20/04/2024 10:35