29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Πότε κλείνουν οι εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις ενοικίων;

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Στον αέρα αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων

Παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε να μπούμε στον δεύτερο μήνα του νέου έτους υπάρχουν ακόμη ιδιοκτήτες ακίνητων που δεν έχουν αποζημιωθεί για τα ενοίκια που «κουρεύτηκαν» λόγω πανδημίας.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι οι αποζημιώσεις των κουρεμένων ενοικίων θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τις πληρωμές. Οι αποζημιώσεις αφορούν όσους είχαν προχωρήσει σε υπεκμισθώσεις ακινήτων και στους ιδιοκτήτες οι οποίοι εν μέσω πανδημίας τροποποίησαν τα ενοίκια.

Έλεγχοι και διασταυρώσεις

Αμέσως μετά τις πληρωμές, η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όλα τα ποσά που διατέθηκαν ήταν τα σωστά και εάν κάποιοι με δόλιο τρόπο κατάφεραν να πάρουν υψηλότερες αποζημιώσεις.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που περιμένουν σχεδόν δύο χρόνια να λάβουν τις αποζημιώσεις είναι όσοι τροποποίησαν το ενοίκιο τους εν μέσω πανδημίας. Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Άλλη περίπτωση αφορά όσους έχουν υπεκμισθώσει το σύνολο ενός ακινήτου. Δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία, και υπέβαλε «Δήλωση COVID». Εφόσον, ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε και έλαβε αποζημίωση, δεν δύναται να ωφεληθεί και από την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος. Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε «Δήλωση COVID», ή υπέβαλε «Δήλωση COVID», η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Mάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης, είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση, ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε «Δήλωση COVID».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις/υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Όσοι έχουν υπεκμισθώσει μερικώς το ακίνητό τους.
  • Σε περίπτωση μερικής υπεκμίσθωσης, όπου τόσο ο μισθωτής / υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι, δικαιούχοι των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών, καθίστανται τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο υπεκμισθωτής του εν λόγω ακινήτου για το ποσοστό επί του μισθώματος που απώλεσαν και αντιστοιχεί στη χρήση μέρους του ακινήτου. Προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό ποσό υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης COVID» και οι δύο (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής).

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει εισέλθει η οικονομία της Ελλάδας

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που εν μέσω κρίσης το ενοίκιο αυξήθηκε υπέρμετρα με στόχο ο ιδιοκτήτης να λάβει και υψηλότερη αποζημίωση και επί της ουσίας όχι μόνο να μην χάσει από το κούρεμα του ενοικίου αλλά και να βγει κερδισμένος

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ το ενοίκιο ήταν στα 700 ευρώ μηνιαίως εκτοξεύτηκε στα 1.600 ευρώ τον μήνα. Ο ενοικιαστής δεν είχε κανένα πρόβλημα, καθώς δεν κατέβαλε ενοίκιο ως πληττόμενος. Και αντί λοιπόν να λαμβάνει το 80% του ενοικίου και συγκεκριμένα 560 ευρώ από το κράτος, έλαβε 1.280 ευρώ. Μάλιστα το ποσό είναι πλήρως αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ:

«Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει διαθέσει 808 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ιδιοκτητών που είχαν έως και μηδενικά ενοίκια από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Η ΑΑΔΕ θα εκκαθαρίσει όλες τις περιπτώσεις για τους τελευταίους δικαιούχους».

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης των αγροτών που χρησιμοποιούν Μέση Τάση ρεύματος

editor

120 δόσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για νέες ρυθμίσεις

admin

Καταβάλλονται σήμερα τα προνοιακά επιδόματα

admin
29/03/2024 17:54