της Αθηναϊδος Νέγκα

Πως σας φαίνεται η συγκεκριμένη φωτογραφία; Σας κάνει να ντρέπεστε; Νιώθετε να εκπέμπει κάποιον σεξισμό; Σας υποβιβάζει ως γυναίκα; Ως άντρα σας φέρνει σε δύσκολη θέση; Μήπως σας κάνει να αισθάνεστε πως προβάλει λάθος πρότυπα γιατί προσωπικά δεν σκέφτομαι τίποτα τέτοιο.

Ίσως είναι αστείο, αλλά μου έχει συμβεί με τακούνι να προσπαθώ να αλλάξω λάστιχο, με μίνι να έχω βρεθεί να ψάχνω φαναρτζίδικό. Έχω βγει να δω αν έμεινα από μπαταρία ντυμένη βραδινά, είναι κάπως παράταιρο το θέαμα αλλά συμβαίνουν αυτά και  στις ανάλογες περιπτώσεις, κανείς δεν με κοίταξε περίεργα (δεν ζούμε και στο Ιράν) αλλά και να με κοίταζε δε θα με ενδιέφερε διόλου.

Αφήστε που στην πραγματική ζωή έτσι συνήθως συμβαίνει, με το τακούνι θα βρεθείς σε ανάγκη, ενώ όταν ντυθείς αλπινιστής όλα θα πάνε πρίμα, όλα αυτά, επαναλαμβάνω, συμβαίνουν στη καθημερινότητα, στη πολιτική όμως  τίποτα δεν είναι κανονικό!

Ακολουθεί η περίληψη,  μιας πολιτικής αντιπαράθεσης δυστυχώς ενδεικτικής του τι συμβαίνει στην χώρα μας, καθώς  για τη συγκεκριμένη εικόνα, η Λίνα Μενδώνη βρέθηκε να ρίχνει την ευθύνη σε εργαζόμενο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού: λόγω αυτής της φωτογραφίας «κρίθηκε» σεξιστικό μήνυμα που έλαβαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τη κακοκαιρία!

Διαβάζω: «Το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι το μήνυμα στάλθηκε «από υπάλληλο της ΓΓΑ o οποίος δεν έχει καμία σχετική εξουσιοδότηση, και για τον οποίον ήδη έχει κινηθεί, με εντολή της υπουργού προς τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό υφυπουργό, η προβλεπόμενη εκ του νόμου πειθαρχική διαδικασία».

 Συγνώμη, θα περάσουν άνθρωπο από πειθαρχικό για μια φωτογραφία γυναίκας  με μίνι;

Που ζούμε;

Σε θεοκρατικό καθεστώς;

Νωρίτερα, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, με ανακοίνωσή της αποδοκίμασε το υπουργείο πολιτισμού ολόκληρο και την κυρία Μενδώνη,  σημειώνοντας διάφορα, κάποια εκ των οποίων, σας παραθέτω γιατί εκτός  από υπερβολικά σε σημείο γελοιότατος, τα βρίσκω και  χυδαία: Γραφεί που λέτε η κυρία τομεαρχίνα πολιτισμού  ΣΥΡΙΖΑ : «Σε μια περίοδο που ο σεξισμός, η παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών, έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτου φαινομένου, το υπουργείο πολιτισμού γίνεται μπροστάρης –πόσο οξύμωρο- στην ‘’παραδοσιακή’’ και αρχαϊκή χρήση των γυναικών, σε εικονογραφημένο μήνυμα προστασίας των εργαζομένων του υπουργείου. Ας λάβει επιτέλους υπόψη της η υπουργός το κίνημα metoo, τη γενναία στάση της Γεωργίας, αλλά και όλων αυτών των κοριτσιών που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή τους πίσω. Δεν είναι οι γυναίκες προϊόντα επικοινωνίας. Δεν είναι τα πάντα βορά στην επικοινωνία. Δεν είναι ΑΥΤΟ επικοινωνία».

Καλά καταλάβατε! Η τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, συνέδεσε το metoo με μια φωτογραφία όπου μια καλλίγραμμη γυναίκα, βάζει αλυσίδες…

Οι γυναίκες όμως φοράνε ΚΑΙ τακούνι με κοντή φούστα ή και αρβύλα με παντελόνι ή και ό,τι θέλουν! Αυτό, εξάλλου προσπαθεί τόσο καιρό να εκφράσει, μεταξύ άλλων το metoo: οι γυναίκες δεν οφείλουν να προσέχουν τι φοράνε αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την τομεάρχη που ήθελε να κάνει αντιπολίτευση!

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού κατά την άποψη μου έκανε τα πράγματα απλώς χειροτέρα. Έγραψαν:

«Το μήνυμα στο οποίο αναφέρεται η κ. Τομεάρχης εστάλη από υπάλληλο της ΓΓΑ o οποίος δεν έχει καμία σχετική εξουσιοδότηση, και για τον οποίον ήδη έχει κινηθεί, με εντολή της Υπουργού προς τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υφυπουργό, η προβλεπόμενη εκ του νόμου πειθαρχική διαδικασία. Συνιστούμε στην κ. Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει τις πηγές της».

Όπως καταλαβαίνετε, ο πόλεμος συνεχίστηκε ενώ ο χιονιάς μαινόταν και η κυρία Τομεαρχίνα ΣΥΡΙΖΑ έγραψε κι άλλα, μπλέκοντας  πολιτική προστασία, πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν μέχρι και  κινητοποιημένα τρένα, για να καταλήξει:

«…μάθαμε πως οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, έλαβαν μήνυμα με οδηγίες για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, συνοδευόμενο από την εικόνα μιας γυναίκας που βάζει αλυσίδες χιονιού, φορώντας τακούνια, μίνι και διάφανο καλσόν. Εικόνα που παρέπεμπε στα γνωστά στερεότυπα και στις σεξιστικές προκαταλήψεις, όμοιες μ’ αυτές που διακινούνται αφιλτράριστα στους διάφορους κοινωνικούς χώρους και προάγουν συγκεκριμένες «γυναικείες ιδιότητες», μόνο και μόνο για να ΄΄ερεθίσουν΄΄ το ενδιαφέρον του κοινού.»

Τόσο πορνό υπάρχει στο δίκτυο, τόσο γυμνό στη διαφήμιση, ποιον να ερεθίζει μια κοπέλα με μίνι που βάζει αλυσίδες; Έτσι ντύνονται πολλά κορίτσια όταν βγαίνουν έξω; Να τα καταγγείλουμε; Άραγε, τι είδους εμφάνιση θα ενέκρινε η κυρία Αναγνωστοπούλου; Ταγάρι;

Δεν ξέρω πως η ίδια προτιμά να ντύνεται, αλλά δεν μπορεί να προσβάλει τις γυναίκες που φοράνε κοντή φούστα. Ούτε να ερεθίσουν θέλουν, ούτε κανείς φυσιολογικός άνθρωπος ερεθίζεται! Αν χρειαστεί, έτσι βάζεις βγαίνεις από το αυτοκίνητο και βάζεις και την αλυσίδα στη ρόδα, τι απαράδεκτοί ισχυρισμοί είναι αυτοί περί στερεοτύπων;

Είναι από την άλλη δυνατόν και κοτζάμ υπουργείο πολιτισμού, να απαντά σε τέτοια καταγγελία και να λέει πως θα περάσει και τον υπάλληλο από πειθαρχικό διότι η φωτογραφία που έβαλε ήταν σέξι;

Εγώ σας λέω πως μπορεί να  ήταν μερακλής ο συγκεκριμένος υπάλληλος και διάλεξε πιο αποκαλυπτική εικόνα ή πως ήταν βαλτός, δεν είναι μονίμως θύματα οι γυναίκες να θίγονται από το παραμικρό και δεν μπορείς να απαντάς στην Αναγνωστοπούλου, που συγχέει το κίνημα metoo και την σοβαρότητα του με την φωτογραφία μια κοπέλας που φοράει μίνι!

Πηγή: afteroffice.gr