18 Μαΐου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου – Αν. Κοντακίδης: “Eπιτακτική είναι η ανάγκη για εθελοντική προσφορά αίματος”

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου λόγω ελλείψεων σε αίμα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Αναστάσιος Κοντακίδης κάνει έκκληση στους πολίτες επισημαίνοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη για εθελοντική προσφορά αίματος.

«Έχουμε τη δυνατότητα ως Σύλλογος να έχουμε έναν κατάλογο με τακτική εθελοντική αιμοδοσία και μέσα από αυτούς έχουμε μια καλή κίνηση που στηρίζουμε περίπου το 40% από τις ανάγκες», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Κοντακίδης, ενώ τόνισε πως «θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και οι συμπολίτες μας δεδομένου ότι έχουμε πάνω από 80.000 κατοίκους στον νομό και το νοσοκομείο θέλει 9.000 μονάδες αίματος τον χρόνο. Από την εθελοντική πλευρά αλλά και από τους κατευθυνόμενους αιμοδότες (αυτοί που δίνουν αίμα για συγκεκριμένους ασθενείς), και οι δυο αυτές οι κατηγορίες φτάνουν το 40%, ενώ πρέπει να φτάσουμε περίπου το 90%.»

Ο κ. Κοντακίδης υποστήριξε πως υπήρχαν περιστατικά τον Δεκέμβριο και αρχές Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που αναβλήθηκαν γιατί δεν υπήρχαν μονάδες αίματος, ενώ πρόσθεσε πως ο Σύλλογος μπορεί και αντεπεξέρχεται καλύπτοντας μόνο τους χρόνια πάσχοντες, παιδιά με Μεσογειακή αναιμία και λευχαιμικούς.

«Η γέννα, το τροχαίο οι μεγάλες επεμβάσεις γίνονται, αλλά παίρνουν αίμα από τα παιδιά της Μεσογειακής, από τους χρόνια πάσχοντες, οπότε υπομεταγγίζονται αυτές οι κατηγορίες, και αντί να πάρει 4 μονάδες αίματος το παιδί παίρνει 1 με 2 μονάδες τον μήνα», είπε.

Επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία -όπως τη χαρακτήρισε – του Έλληνα με το κατευθυνόμενο αίμα. «Δίνουμε αίμα χωρίς να μας το ζητήσουν, πριν το χρειαστούμε, δεν πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ασθενής που θα το πάρει», είπε χαρακτηριστικά.

Related posts

Νεό δρόμο στην Εγνατία Oδό ζητά ο Ν.Γκότσης για τα επείγοντα περιστατικά προς το ΠΓΝΑ

editor

Πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος – Τι συμβουλεύουν ειδικοί

editor

Ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου

admin
18/05/2022 11:49