23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κόσμος Πολιτική

Ο πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία και η ανάγκη συγκρότησης Ευρωπαϊκού Στρατού

Του Ανδρόνικου Μακρή

 

Τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας αναδεικνύουν τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα στην γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πιο σωστά στην ίδια την αυλή της. Αποτελεί μια μείζων κρίση, όχι όμως την μόνη που επηρεάζει την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ευρώπης. Σε ένα περιβάλλον όπου νέες δυνάμεις ανατείλουν και παραδοσιακοί σύμμαχοι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, επαναπροσδιορίζουν την θέση τους στον κόσμο, επείγει για την Ένωση να διαμορφώσει την δική της ατζέντα και να αποκτήσει τα μέσα για να την υπηρετήσει. Η εκλογή Μπάιντεν επέφερε την κανονικότητα εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ωστόσο κανείς δεν αποκλείει ένας επόμενος πρόεδρος να βαδίσει στα χνάρια Τραμπ και να αφήσει στα «κρύα του λουτρού» τους φίλους και συμμάχους του…

Η Ελλάδα θέτει το ζήτημα μιας ενιαίας αμυντικής πολιτικής σε κάθε ευκαιρία. Εκ της θέσεως της στον χάρτη είναι απολύτως λογικό. Έχει έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά της και αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ένωσης στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα έθεσε εκ νέου, με εμφατικό τρόπο ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης, που διεξάγεται στην Κροατία. «Όταν διαφωνούμε σε δύο συνεδριάσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών για να τοποθετήσουμε μία Φρεγάτα σε μία ειρηνευτική δύναμη βόρεια της Λιβύης, αυτό “φωνάζει” για τη δημιουργία ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ευρωπαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις, τώρα που μιλάμε, δεν υφίστανται. Αλλά η πραγματικότητα “φωνάζει” για τη δημιουργία τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών βάζοντας στο τραπέζι ένα θέμα που θα απασχολήσεις του 27 ηγέτες τους επόμενους μήνες. Διότι, την ίδια αγωνία συμμερίζεται και το Παρίσι που ασκεί την Προεδρία έως τον Ιούνιο. Ο δρόμος για να φτάσουμε στην δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού θα είναι μακρύς. Οι διαφωνίες εντός του Συμβουλίου είναι πολλές και έντονες, ενώ οι Βρυξέλλες δεν φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία προωθούν τόσο ρηξικέλευθες πολιτικές που αφορούν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η συζήτηση, όμως, ξεκίνησε και η ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας δείχνει τον δρόμο.

Ο κ. Δένδιας στην παρέμβαση του ανέδειξε και τις τουρκικές προκλήσεις, εστιάζοντας στην διαρκή απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας. Μίλησε για το casus belli της Άγκυρας προς την Ελλάδα εξηγώντας γιατί η χώρα μας διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους και μεγαλύτερους στρατούς στην Ευρώπη. «Γιατί τα χρειαζόμαστε αυτά; Γιατί αντιμετωπίζουμε μια απειλή. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ κλπ, που έχουμε ένα ρητό Casus Belli, μια απειλή πολέμου από τη γειτονική μας Τουρκία, εναντίον μας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ενδυναμώνει την στρατιωτική της συνεργασία με το Παρίσι. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδέχτηκε τον Αρχηγό των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Στρατηγός Τιερί Μπουκάρντ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο μαραθώνιος επαφών συνεχίζεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει την ερχόμενη Παρασκευή στη Σερβία, συνοδευόμενος από τον Νίκο Δένδια, ενώ ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες την 1η Φεβρουαρίου όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

DW: Κανένας λόγος ανησυχίας προς το παρόν για το τουρκικό γεωτρύπανο

editor

Ακάρ: Άμεση αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου – Τσαβούσογλου: Μαξιμαλιστικές οι ελληνικές θέσεις

editor

Μαλτέζος: Όλα όσα δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

admin
23/04/2024 9:49