19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

Η πανδημία φεύγει; Η οικονομία έρχεται

του Σπύρου Μουρελάτου

Εξηγούμαι ευθύς εξ υπαρχής για να μην παρεξηγούμαι: η στήλη δεν διεκδικεί δάφνες μελλοντολόγου ή ρόλο όψιμου ειδικού επί της πανδημίας. Δεν επιχειρεί, ως εκ τούτου να προβλέψει, πολλώ μάλλον να προεξοφλήσει το τέλος της πανδημίας, καίτοι ο πειρασμός του wishful thinking είναι ισχυρότατος ύστερα από δύο χρόνια πρωτόγνωρης δοκιμασίας.

Ωστόσο, απέναντι στους ευσεβείς μας πόθους στέκονται τα προγνωστικά μοντέλα των επιστημόνων. Και μολονότι έχει πλέον καταστεί κοινός τόπος ότι η ιστορία της πανδημίας είναι μία αλληλουχία ανατροπών, για πρώτη φορά λοιμωξιολόγοι ανά τον κόσμο συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το οριστικό fade out της πανδημίας δεν είναι μακριά με την «Όμικρον» να παίζει τον ρόλο του επιταχυντή των σχετικών εξελίξεων.

Στα καθ’ ημάς, τα της πολιτικής επικαιρότητας, καθαρός «διάδρομος» για την δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων δε νοείται με την πανδημία παρούσα να θέτει περιορισμούς στην κινητικότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας. Οι διαβεβαιώσεις, λοιπόν, περί ορατής υποβάθμισης της πανδημίας σε ενδημική κρίση ζεσταίνει εκ νέου τις κομματικές μηχανές, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Και όσο ο κορονοϊός δεν θα μονοπωλεί προϊόντος του χρόνου την καθημερινή επικαιρότητα, τόσο η πανδημία θα υποχωρεί στη σχετική λίστα ως καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν τελειώνουν, επειδή φαίνεται πως το φαινόμενο της πανδημίας βαίνει προς εκτόνωση. Τουναντίον…

Η «κανονικότητα» της Οικονομίας

Με την πανδημία να μην «παγώνει» εφ’ εξής τις πολιτικές εξελίξεις, η Οικονομία επανακάμπτει – με απειλητικές διαθέσεις – ως ο παράγοντας Χ εν όψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Θα έμοιαζε με επάνοδο στην κανονικότητα παλαιότερων περιόδων, εάν δεν υπήρχε η σφοδρή ενεργειακή κρίση, που οδηγεί ήδη σε δυσθεώρητες αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης και απειλεί να τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά και την εύθραυστη κοινωνική συνοχή.

Προς ώρας Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών συστήνουν ψυχραιμία και χαρακτηρίζουν την κατάσταση διαχειρίσιμη. Θεωρούν ότι η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Οικονομίας δεν είναι ζήτημα συγκυρίας, ενώ εκτιμούν πως οι επενδύσεις και ο τουρισμός σε συνδυασμό με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις μπορούν να διατηρήσουν το θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

Μείζων στόχος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου παραμένει η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας μέσω και της αποκλιμάκωσης της φορολογίας. Εξ ου και το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει έντονα τη μείωση της ανεργίας, καθώς ορθά εκτιμά πως οι νέες δουλειές είναι μία απολύτως μετρήσιμη και χειροπιαστή εξέλιξη σε κάθε οικογένεια.

Πόσο εφικτό, ωστόσο, είναι να διατηρηθεί η προαναφερθείσα τάση, όταν η παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση και η ελληνική αντιμετωπίζουν σοβαρότατες προκλήσεις, όπως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση;

Μένει να αποσαφηνιστεί. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος, που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο.

Το μεγάλο χρέος (εξυπηρετήσιμο τα επόμενα χρόνια) το επίσης μεγάλο έλλειμμα, η  ενισχυμένη εποπτεία, η εκκρεμότητα του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και η απουσία επενδυτικής βαθμίδας, είναι παράγοντες, που απειλούν την ανοδική πορεία, που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση εννοούν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, ωστόσο, είναι σαφές πως η εποχή της «γενναίας» παροχής οικονομικής στήριξης στο πρότυπο των προηγούμενων μηνών και ετών έχει πλέον παρέλθει. Το ρήμα, που κυριαρχεί στον 6ο όροφο της Οδού Νίκης είναι το «μαζευόμαστε» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα πλέον αρμόδια χείλη ομολογούν πως οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι δύσκολοι στο μέτωπο της ακρίβειας, όμως οι ίδιες πηγές πιστεύουν πως από το Πάσχα και εντεύθεν το φαινόμενο θα κοπάσει, δίνοντας πολύτιμες ανάσες στον οικογενειακό προυπολογισμό.  Το σημαντικότερο όμως: υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο εδραία η πεποίθηση πως έως το Πάσχα του 2023 θα έχουν γίνει αισθητές σε επίπεδο μικροοικονομίας οι ευεργετικές επιπτώσεις της ρωμαλέας οικονομικής ανάκαμψης παρά τα σύννεφα, που συνωστίζονται στον ουρανό της οικονομίας. Εκτίμηση, που συμβαδίζει απόλυτα με την πρωθυπουργική δέσμευση περί εξάντλησης της 4ετίας.

Ίδωμεν…

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων Θείων Λειτουργιών στους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρούπολης

editor

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, για την κατασκευή μετωπικού σταθμού διοδίων Καβάλας (Β΄ Φάση)

editor

Πως διεξάγονται οι εκλογές στον Έβρο- Που δημιουργήθηκαν προβλήματα

admin
19/04/2024 7:21