28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Ελληνική διπλωματία: προκλήσεις και προοπτική στο τετ α τετ Μητσοτάκη με τους πρέσβεις

του Σπύρου Μουρελάτου

Την εξωστρέφεια και τον δυναμισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως καταγράφεται μέσα από την πολυτάραχη τελευταία διετία επιδιώκει να προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της πρωτόγνωρης για εγχώρια δεδομένα σημερινής του συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης με τους Έλληνες πρέσβεις ανά τον κόσμο.

Κάτι, που για πολλά προηγμένα κράτη της Δύσης και όχι μόνον αποτελεί σχεδόν θεσμό, στην χώρα μας επιχειρείται για πρώτη φορά. Η συγκυρία μοιάζει ιδανική: οι αρχές του έτους προσφέρονται για στοχοθεσία, ως εκ τούτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει ενώπιον ενός ιδιαιτέρως απαιτητικού ακροατηρίου να συνοψίσει τους κύριους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο, έχοντας πάντα κατά νου τις απαιτητικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η χώρα μας όχι μόνον στα όρια της εθνικής της περιμέτρου, αλλά και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή της περιφέρεια και διεθνώς.

Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει και έναν μίνι απολογισμό της προηγούμενης διετίας, που σημαδεύτηκε από έντονη κινητικότητα της Αθήνας στο διεθνές στερέωμα, απότοκη εν πολλοίς της σοβαρής όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα παραλείψει να εκπέμψει δε και συγκεκριμένα μηνύματα. Ένα 24ωρο μετά την άφιξη στην Τανάγρα των 6 πρώτων γαλλικών μαχητικών, 4,5 γενιάς, τύπου Rafale, είναι σαφές πως η Ελλάδα εννοεί να υπερασπιστεί με σθένος, αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι έξωθεν απειλών και εν προκειμένω της εχθρότητας, που διακατέχει την κλυδωνιζόμενη τουρκική ηγεσία. Επιπλέον, θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την υπερδραστηριοποίηση του στο εξωτερικό, επιμένοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει δριμύτερη στην διεθνή σκακιέρα, επικαλούμενος τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει σε επίπεδο ΕΕ εν καιρώ κορονοϊού, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που διεκδικεί τόσο στην Βαλκανική, όσο και μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδεικνύει, άλλωστε, ζωηρό ενδιαφέρον για το σύνολο των παραμέτρων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συχνά πυκνά, δε, προτιμά να διαβάζει ο ίδιος τα τηλεγραφήματα των πρέσβεων. Άλλωστε πολλούς εξ αυτών δεν θα τους δει σήμερα για πρώτη φορά, καθώς τους έχει γνωρίσει μέσω των πολλαπλών ταξιδιών του στο εξωτερικό.

Την εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο αρμόδιος ΓΓ , πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και θα παρευρεθεί σύμπασα η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, θα μιλήσει εκτός φυσικά του πρωθυπουργού και ο Νίκος Δένδιας.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

«Άρχοντας» ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης – «Φτωχός» ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης!

editor

Έτσι εξελίσσεται η “μάχη” του σταυρού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

admin

Αθήνα – Φωτιά στο Κολωνάκι: Η ηλικιωμένη που κάηκε ήταν χήρα του πρώην βουλευτή Έβρου και υπουργού Γ. Παπαδόπουλου

editor
28/03/2024 11:26