29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Τουρκική «επίθεση φιλίας» στις βαλκανικές χώρες. Να ανησυχούμε;

του Δημήτρη Φρέσκου

Την ώρα που η Ελλάδα …αναμένει τα Rafale, η Τουρκία μεθοδεύει την αναβίωση και ισχυροποίηση του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια. Η Ελληνική διπλωματία παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά προς το παρόν , την Τουρκική «επίθεση φιλίας» στις βαλκανικές χώρες αλλά την μετατροπή γειτονικών κρατών από οικονομικούς δορυφόρους της Ελλάδας σε προτεκτοράτα της Άγκυρας.

Αυτό που ο Ερντογάν επικοινωνεί, είναι ότι η Τουρκία είναι μόνη ικανή στρατιωτική και πολιτική δύναμη να διασφαλίσει την ειρήνη και την γαλήνη στην «βαλκανική χερσόνησο» και όχι η «κακή γειτονία» που προσφέρει η Ελλάδα που ξέρει μόνο να εξοπλίζεται και να «απειλεί».

Αυτά είπε εν ολίγοις ο Τούρκος πρόεδρος στην επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία κατά την οποία ήταν ιδιαίτερα ενεργός Πραγματοποίησε τα εγκαίνια Τεμένους Ετχέμ Μπέι στα Τίρανα που ανακαινίστηκε από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού(TİKA), μίλησε στο Αλβανικό κοινοβούλιο και ξεκάθαρα επιβεβαίωσε πως η Αλβανία εξελίσσεται σε
χώρα δορυφόρο της Τουρκίας δυτικά της Ελλάδας.

Ερντογάν: «Η Τουρκία εγγυάται ειρήνη και γαλήνη στα Βαλκάνια»

Ο Ερντογάν τόνισε πως με τον Ράμα συζήτησαν και την κατάσταση στα Βαλκάνια, αφού σημείωσε πως αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ειρήνη και στη γαλήνη «Όπως κάναμε αυτό που μας αναλογεί για την ειρήνη, τη γαλήνη των Βαλκανίων έτσι και στο εξής είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες για την διασφάλιση της ειρήνης και της γαλήνης».

Και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα για να μην έχουμε την παραμικρή επιβεβαίωσε πως η καρδιά της χώρας του χτυπά «τουρκικά»: «Πιστεύω πως κανείς στην Αλβανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ενοχλείται από τις σχέσεις Τουρκίας-Αλβανίας. Διότι αυτή είναι μια παραδοσιακή σχέση».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στη Βουλή της Αλβανίας στην οποία τόνισε πως εκτιμά τον ρόλο που διαδραματίζει η Αλβανία στα Βαλκάνια.

«Ο τουρκικός λαός όπως πάντοτε έτσι και σήμερα είναι στο πλευρό της Αλβανίας. Μια από τις πρώτες συμφωνίες φιλίας που συνάψαμε το 1923 ήταν με την Αλβανία. Αν η Τουρκία και η Αλβανία δώσουν χέρι με χέρι, πρώτα ο Αλλάχ δεν θα μείνει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούν να ξεπεράσουν, καμία δυσκολία που δεν μπορούν να λύσουν, κανένας στόχος που δεν μπορούν να πετύχουν».

Ο Ερντογάν δήλωσε πως θα είναι πάντα στο πλευρό της Αλβανίας με το τουρκικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε κατά του νέου κορωνοϊού TURKOVAC και δίπλα στους μουσουλμάνους πολίτες της χώρας.

«Το Τέμενος Ετχέμ Μπέι το οποίο είναι η κοινή ιστορική και πολιτιστική κληρονομιάς της Τουρκίας και Αλβανίας είναι επίσης το κόσμημα των Τιράνων. Μέχρι το Ραμαζάνι (2 Απριλίου)θα τελειώσουμε και το Τέμενος Ναμαζγκιάχ. Πιστεύω πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα Βαλκάνια που να μην μπορούν να το ξεπεράσουν η Τουρκία και η Αλβανία».

Διπλαρώνουν μέχρι τους Σέρβους οι Τούρκοι – Στην Άγκυρα ο Βούτσιτς.

Στην Τουρκία σήμερα και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι οι δυο ηγέτες θα προεδρεύσουν του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας – Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική πρωτεύουσα.

“Στο Συμβούλιο θα εξεταστεί όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας – Σερβίας και θα συζητηθούν βήματα που μπορούν να γίνουν για την εμβάθυνση και την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. Θα ανταλλαχτούν επίσης απόψεις για περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και κυρίως τα Βαλκάνια στη βάση της αντίληψης της προστασίας της ειρήνης και της σταθερότητας.”

Να την πάλι η προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας. Λέξεις που όταν ακούγονται από τουρκικά χείλη πρέπει να ανησυχείς τουλάχιστον… Θεωρείται βέβαιο πως η τουρκική διπλωματία επιχειρεί να προκαλέσει την Ελλάδα ακολουθώντας κατά γράμμα και μεθοδικά το σχέδιο απομόνωσης της «χώρας εχθρού» ακόμη και από παραδοσιακούς συμμάχους της.

Άξιο απορίας είναι πάντως πως την ώρα που αντιμετωπίζει σαφή προβλήματα σε ότι αφορά την σταθερότητα της οικονομίας της, διαθέτει σημαντικά χρηματικά ποσά για να εξαγοράσει συμμαχίες.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Ξανά στον Χρήστο Μέτιο το “χρίσμα” της Νέας Δημοκρατίας

editor

Η αποτελεσματική λειτουργία του ΟΑΕΔ στο επίκεντρο συνάντησης του Περιφερειάρχη ΑΜΘ και του Δημάρχου Κομοτηνής με τον Διοικητή του Οργανισμού

admin

Βρετανικά ΜΜΕ προαναγγέλλουν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον εντός της ημέρας

editor
29/03/2024 16:32