29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Απαιτείται αρραγές εθνικό μέτωπο έναντι της Τουρκίας

Του Ανδρόνικου Μακρή

Η προκλητικότητα της Άγκυρας, που βρίσκεται στο απόγειο της καθώς πλέον αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, απαιτεί ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο και την αποφυγή από όλους να ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής προβοκάτσιας. Ειδικά από ανθρώπους που έχουν χειριστεί το ευαίσθητο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης. Διότι, ως πανεπιστημιακός και βαθύς γνώστης του Δικαίου της Θάλασσας, δικαιούται να εκφράζει όποια άποψη επιθυμεί, αλλά, από την στιγμή που έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών και έχει διαχειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χρειάζεται μια προσεκτική διατύπωση αυτών των θέσεων. Ακόμα κι αν παρερμηνεύτηκαν, σκοπίμως, από την τουρκική πλευρά οι δηλώσεις του, διότι ο ίδιος αναφερόταν σε συζητήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν και βρισκόταν στην κυβέρνηση Σημίτη, η προπαγάνδα της Άγκυρας επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τις δηλώσεις για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από την θέση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ, αποδεχόμενη τα 10 ναυτικά μίλια. Πέρα από την ουσία ενός τέτοιου θέματος εντός μιας διαπραγμάτευσης που αφορούσε την προ 20ετίας συζήτηση με την Τουρκία, σήμερα, παρόμοιες δηλώσεις κάθε άλλο βοηθούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Εξ ου και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που τόνισε ότι «πάγια θέση της Ελλάδας είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα από τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο τη Θάλασσας. Αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα. Αυτό ισχύει και τίποτα παραπάνω».

Παράλληλα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα εξέπεμψε ο Νίκος Δένδιας στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.  Μετά την συνάντηση του με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα αλλά και τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ένωσης, όπου μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως δήλωσε, ενημέρωσε τους πρέσβεις για «τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, στα προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά ιδίως στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Η Τουρκία επιμένει στο δρόμο των προκλήσεων και έχοντας εντάξει στην τακτική των υπερπτήσεων από ελληνικά νησιά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτή τη φορά ένα τουρκικό UAV πέταξε πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις σε βάρος ανώτατων Ελλήνων αξιωματούχων με την σκυτάλη να παίρνει η εφημερίδα Χουριέτ, η οποία κατηγορεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για καλλιέργεια κλίματος έντασης.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για το Πάσχα

admin

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

editor

Συνεκπαίδευση Passex της φρεγάτας «Σαλαμίς» με τη γαλλική φρεγάτα «Auvergne» νοτιοδυτικά της Κρήτης

editor
29/03/2024 12:37