28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Η αντεπίθεση της ελληνικής διπλωματίας στην τουρκική προκλητικότητα

Του Ανδρόνικου Μακρή

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας περνούν μέσα από τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου έστειλαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών με αφορμή  την κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων. Κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τη συνθήκη της Λωζάνης και τα δικαιώματα που έχει η ελληνική μειονότητα. «Γιατί οι Έλληνες της Ίμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Θύμισε με αυτό τον τρόπο τις επίσημες δεσμεύσεις της Άγκυρας και απευθυνόμενος στους Έλληνες της Ίμβρου είπε ότι η Ελλάδα θα τους ενισχύσει υλικά και ηθικά «πιέζοντας σε κάθε διεθνές forum την Τουρκία να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει.

Στον ανάλογο τόνο και ο Νίκος Δένδιας που κάλεσε την Τουρκία «επιτέλους να σεβασθεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας στην Ίμβρο, Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την Συνθήκη της Λωζάνης». Το άρθρο 14 προβλέπει εγγυήσεις «στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, όσον αφορά την θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους».

Η Αθήνα αναδεικνύει άλλη μια κηλίδα της τουρκικής πολιτικής με την παραβίαση των δικαιωμάτων που έχουν οι μειονότητες στην χώρα αυτή και απομακρύνουν την Άγκυρα ακόμα περισσότερο από την Δύση και τις αρχές της. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Ίμβρο ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης για να διαμορφώσει μια πληρέστερη εικόνα και να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων ομογενών.

Το 2022 ξεκίνησε με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η εκτίμηση διπλωματικών παραγόντων είναι ότι αυτή θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, ειδικά σε ένα προεκλογικό έτος για τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι ίδιες πηγές δεν προβλέπουν ότι η επιθετική ρητορική της Άγκυρας θα μεταφερθεί στο πεδίο, καθώς κάτι τέτοιο θα κλυδώνιζε ακόμα περισσότερο την δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Αθήνα δηλώνει σε εγρήγορση και έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας περιέγραψε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δήλωση της στην Καθημερινή της Κυριακής. Λίγες ημέρες μετά την ανοίκεια επίθεση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθιστά σαφές ότι «η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», όμως «καμία υποχώρηση δεν χωρεί έναντι απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών».

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Οι “πορτιέρηδες” του Πολυτεχνείου

editor

Και όμως γυρίζει

editor

Τ. Θεοδωρικάκος από Γλυφάδα: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω

editor
28/03/2024 14:23