18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία το αγκάθι στις σχέσεις με την Μόσχα

Του Ανδρόνικου Μακρή

Τα ελληνικά «όπλα» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα πρόβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, λίγη ώρα αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους πρεσβευτές των κρατών μελών της Ένωσης, επιτέθηκε εμμέσως για άλλη μια φορά στην Ελλάδα. «Η ΕΕ πρέπει να αποτρέψει τις προσπάθειες να υπονομευθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με τη δικαιολογία της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του μπλοκ”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Η Ελλάδα διαθέτει δυνατές συμμαχίες και αποτρεπτική ισχύ για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«To πρόβλημα δεν είναι μόνο το  casus belli αλλά η “γαλάζια πατρίδα” ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα. Έχουμε υψώσει γραμμές άμυνας διπλωματικές και στρατιωτικές. Έχουμε χτίσει συμμαχίες με πάρα πολύ μεγάλη ισχύ, όπως ελληνογαλλική και ελληνοαμερικανική. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σήμερα, άλλωστε, επισφραγίστηκε με έναν πολύ ουσιαστικό τρόπο η ελληνογαλλική συνεργασία με την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στα γαλλικά ναυπηγεία όπου κατασκευάζονται οι πανίσχυρες φρεγάτες Μπελαρά. Σε μια συμβολική τελετή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρέλαβε από τη Γαλλίδα ομόλογό του, ένα ομοίωμα της Μπελαρά από το πρώτο κομμάτι χάλυβα που κόπηκε για το ελληνικό πλοίο. «Η πρόσκτηση των Φρεγατών αυτών, υπογραμμίζει επίσης την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την αποφασιστικότητά των δύο χωρών μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας για την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Σαφές μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε και η κα Παρλί, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ασφάλειας για να εξασφαλίσει την ελευθερία της».

Όλα αυτά εντείνουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας, που οργανώνει φιέστες με αφορμή την καθέλκυση μιας κορβέτας συλλογής πληροφοριών. Στο επικοινωνιακό σόου έδωσε το παρών και ο Ερντογάν που αν και καλεί την Αθήνα σε διάλογο, επαναφέρει το αφήγημα της “γαλάζιας πατρίδας”. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «Η ασφάλεια της χώρας μας, που περικλείεται από τρεις θάλασσες, μπορεί να επιτευχθεί με την καλύτερη προστασία της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Για την ασφάλεια της “Γαλάζιας Πατρίδας”, κάνουμε πολλά βήματα που ενισχύουν τον στόλο ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη». Συνεχίζει, έτσι, το εθνικολαϊκιστικό παραλήρημα που χαρακτηρίζει την ρητορική της Τουρκίας, κάτι που όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορισμένες φορές «ενέχει και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας».

Η αμυντική συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και η ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Ουάσιγκτον στην χώρα μας προκαλεί ενόχληση και στη Μόσχα. Αυτό έγινε φανερό και από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη «πολύ καλή» τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια «ναι, θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί». Η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί πονοκέφαλο για την Μόσχα, χωρίς όμως αυτό, προς το παρόν, να είναι ικανό να πυρπολήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Όμως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα καταρχήν δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατες αναφορές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω και της βάσης της Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Ήρθε η ώρα να σπείρουμε ξανά τα χωράφια μας

editor

Kılıçdaroğlu – Ποιος είναι ο άλλος Kemal, ο λογιστάκος

editor

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στον Έβρο

admin
18/04/2024 10:58